. Begrenset gjenbruk

DuPont Company er et amerikansk kjemisk industrikonsern, med hovedkontor i Wilmington i Delaware. Det ble grunnlagt i 1802, og er et av verdens største konsern innenfor kjemisk industri. Konsernet har virksomhet innen overflatebehandling (blant annet maling, industrilakk og billakk), landbruk og ernæring (blant annet plantevernmidler, bioteknologi, genmodifiserte såvarer og tilsetningsstoffer), elektronikk og kommunikasjonsteknologi (blant annet materialer til LCD-skjermer, halvledere og kabler), polymerer (materialer til blant annet biler, elektronikk, emballasje, bygging og husholdning), samt innen sikkerhet og beskyttelse (blant annet verneklær). Konsernet har virksomhet i over 90 land og rundt 44 000 ansatte (2017).

DuPont ble stiftet som en kruttfabrikk i 1802 av kjemikeren Éleuthère Irénée du Pont de Nemours (1771–1834, sønn av P. S. Dupont de Nemours), som kom til USA i 1799. Selskapet konsentrerte seg om eksplosiver og sprengstoff frem til første verdenskrig, da virksomheten ble spredt over et videre kjemisk område. I perioden 1917–1962 hadde DuPont eierandeler i bilprodusenten General Motors, på det meste over 1/3 av aksjene i 1920-årene. DuPont ble involvert i plantevern for landbruk i 1920-årene, i elektronisk industri (silisium til halvledere) i 1950-årene og i farmasøytisk virksomhet i 1960-årene. I årene 1981–1999 eide konsernet også oljeselskapet Conoco. I 2001 solgte DuPont sin farmasøytiske virksomhet til Bristol-Myers Squibb og i 2004 sin virksomhet innen tekstilfibrer til Koch Industries.

DuPont har fra 1930-årene introdusert en rekke nye produkter, blant annet den syntetiske gummien neopren, kunstfibrene nylon, Orlon, Dacron, Kevlar og (den elastiske) Lycra, samt fluorplasten Teflon.

I 2017 fusjonerte DuPont med Dow Chemical to DowDuPont.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.