DuPont Company

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

DuPont Company er et amerikansk kjemisk industrikonsern, med hovedkontor i Wilmington i Delaware. Det ble grunnlagt i 1802, og er et av verdens største konsern innenfor kjemisk industri. Konsernet har virksomhet innen overflatebehandling (blant annet maling, industrilakk og billakk), landbruk og ernæring (blant annet plantevernmidler, bioteknologi, genmodifiserte såvarer og tilsetningsstoffer), elektronikk og kommunikasjonsteknologi (blant annet materialer til LCD-skjermer, halvledere og kabler), polymerer (materialer til blant annet biler, elektronikk, emballasje, bygging og husholdning), samt innen sikkerhet og beskyttelse (blant annet verneklær). Konsernet har virksomhet i over 90 land og rundt 44 000 ansatte (2017).

Faktaboks

uttale:
dupˈån –
også kjent som:
eg. E.I. du Pont de Nemours & Company

Historikk

DuPont ble stiftet som en kruttfabrikk i 1802 av kjemikeren Éleuthère Irénée du Pont de Nemours (1771–1834, sønn av P. S. Dupont de Nemours), som kom til USA i 1799. Selskapet konsentrerte seg om eksplosiver og sprengstoff frem til første verdenskrig, da virksomheten ble spredt over et videre kjemisk område. I perioden 1917–1962 hadde DuPont eierandeler i bilprodusenten General Motors, på det meste over 1/3 av aksjene i 1920-årene. DuPont ble involvert i plantevern for landbruk i 1920-årene, i elektronisk industri (silisium til halvledere) i 1950-årene og i farmasøytisk virksomhet i 1960-årene. I årene 1981–1999 eide konsernet også oljeselskapet Conoco. I 2001 solgte DuPont sin farmasøytiske virksomhet til Bristol-Myers Squibb og i 2004 sin virksomhet innen tekstilfibrer til Koch Industries.

DuPont har fra 1930-årene introdusert en rekke nye produkter, blant annet den syntetiske gummien neopren, kunstfibrene nylon, Orlon, Dacron, Kevlar og (den elastiske) Lycra, samt fluorplasten Teflon.

I 2017 fusjonerte DuPont med Dow Chemical to DowDuPont.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg