Såvare, frø eller korn som er beregnet på å bli sådd for å gi ny avling. Såvaren er en primær og grunnleggende vekstfaktor, og bør ha en kvalitet som gir forutsetning for en jevn og velutviklet plantebestand. Dens produksjonsevne bestemmes først og fremst av arvelige egenskaper (sortsegenskaper), dernest av vareegenskapene. Disse gir grunnlag for å dele inn såvaren i kvalitetsklasser etter innhold av andre arter og sorter, ugress og sykdomssmitte, og etter kondisjon og varekvalitet. Fremstilling, inn- og utførsel og omsetning av såvarer reguleres av matloven av 19. des. 2003. Loven forvaltes av Mattilsynet. Se frøavl og frøkontroll.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.