Faktaboks

Dow

tidligere DowDuPont

Uttale
dau kˈemikəl –
Logo
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dow Incorporated er et amerikansk kjemisk industrikonsern. Det er et av verdens største kjemikonsern med produksjon av kjemikalier, hydrokarboner, plastartikler og plantevernmidler/bioteknologi. Selskapet ble grunnlagt i 1897 av Herbert Henry Dow, der formålet opprinnelig var å produsere blekemidler. Under Vietnamkrigen fremstilte Dow napalm.

I 2020 hadde konsernet en omsetning på cirka 38 milliarder amerikanske dollar med rundt 35 000 ansatte. Dow har over 100 produksjonssteder i 31 land, og hovedkontoret ligger i Midland i Michigan, USA.

Dows landbruksvirksomhet drives gjennom datterselskapet Dow AgroSciences, dannet i 1998 med hovedsete i Indianapolis. Dow etablerte allerede i 1989 et samarbeid innen området med Eli Lilly and Company. Dow overtok i 2001 kjemikonkurrenten Union Carbide, og var i årene 1960–1995 også involvert i farmasøytisk virksomhet.

Dow eier fra 1943 halvparten av silikonprodusenten Dow Corning (sammen med glassprodusenten Corning), som i 1990-årene måtte betale store erstatninger til kvinner med mislykkede brystimplantater.

I 2017 fusjonerte Dow Chemical med DuPont til selskapet DowDuPont, men fusjonen varte kun i overkant av ett år, før selskapet igjen delte seg i tre deler. Dow drives nå som selvstendig selskap under navnet Dow Incorporated.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg