LCD, benyttes i indikatorer og LCD-skjermer og er basert på flytende krystaller. LCD-komponenter ble på grunn av lavt strømforbruk og lav pris først tatt i bruk i elektroniske ur, kalkulatorer og måleutstyr.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelske Liquid Crystal Display

Et LCD-element består av en krystallstruktur i flytende form plassert mellom to glassplater med elektroder. Utenpå glassplatene er det plassert polarisasjonsfiltre. Filtrene er vanligvis plasser vinkelrett på hverandre og stenger derfor for lyset. Når det sendes strøm gjennom krystallet vil lyset som passerer vris 90° og vil dermed slippe gjennom polarisasjonsfiltrene. For å gi ønsket farge, det vil si primærfargene rød, grønn og blå som et bilde ofte er bygget opp av, har hvert LCD-element en farget plastlinse.

Historikk

LCD-skjermer ble først tatt i bruk i bærbare datamaskiner (lap top computers). En av de første med LCD-skjerm var Apples Macintosh Portable som ble introdusert i 1989. Etter år 2000 er flatskjermer (LCD og andre teknologier) i praksis enerådende i dataprodukter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg