LCD, benyttes i indikatorer og skjermer og er basert på flytende krystaller. LCD-komponenter ble på grunn av lavt strømforbruk og lav pris først tatt i bruk i elektroniske ur, kalkulatorer og måleutstyr. LCD er en såkalt flatskjermteknologi som overtok for katodestrålerørskjermene i datamaskiner og fjernsynsmottakere (se LCD-skjerm og dataskjerm) .

LCD-skjermer ble først tatt i bruk i bærbare datamaskiner (lap top computers). En av de første med LCD-skjerm var Apples Macintosh Portable som ble introdusert i 1989. Etter år 2000 er flatskjermer (LCD og andre teknologier) i praksis enerådende i dataprodukter. 

Et LCD-element består av en krystallstruktur i flytende form plassert mellom to glassplater med elektroder. Utenpå glassplatene er det plassert polarisasjonsfiltre. Filtrene er vanligvis plasser vinkelrett på hverandre og stenger derfor for lyset. Når det sendes strøm gjennom krystallet vil lyset som passerer vris 90° og vil dermed slippe gjennom polarisasjonsfiltrene. For å gi ønsket farge, dvs. primærfargene rød, grønn og blå som et bilde ofte er bygget opp av, har hvert LCD-element en farget plastlinse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.