LCD

LCD, benyttes i indikatorer og skjermer og er basert på flytende krystaller. LCD-komponenter ble på grunn av lavt strømforbruk og lav pris først tatt i bruk i elektroniske ur, kalkulatorer og måleutstyr. LCD er en såkalt flatskjermteknologi som overtok for katodestrålerørskjermene i datamaskiner og fjernsynsmottakere (se LCD-skjerm og dataskjerm) .

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelske Liquid Crystal Display

LCD-skjermer ble først tatt i bruk i bærbare datamaskiner (lap top computers). En av de første med LCD-skjerm var Apples Macintosh Portable som ble introdusert i 1989. Etter år 2000 er flatskjermer (LCD og andre teknologier) i praksis enerådende i dataprodukter.

Et LCD-element består av en krystallstruktur i flytende form plassert mellom to glassplater med elektroder. Utenpå glassplatene er det plassert polarisasjonsfiltre. Filtrene er vanligvis plasser vinkelrett på hverandre og stenger derfor for lyset. Når det sendes strøm gjennom krystallet vil lyset som passerer vris 90° og vil dermed slippe gjennom polarisasjonsfiltrene. For å gi ønsket farge, dvs. primærfargene rød, grønn og blå som et bilde ofte er bygget opp av, har hvert LCD-element en farget plastlinse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg