Drevjamoen er en militær øvingsplass ved elven Drevja, circa 25 km nord for Mosjøen, Vefsn kommune, Nordland. Den er standkvarter for Sør-Hålogaland heimevernsdistrikt 14 (HV–14)

I 2005 ble Drevjamoen leir standkvarter for Sør-Hålogaland heimevernsdistrikt 14. Også Cyberforsvaret og Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) benytter leiren.

Drevjamoen ble etablert i 1913, og er en av de eldste ekserserplasser i Nord-Norge. Leiren ble opprinnelig bygd for og brukt av Hæren, og var i årene 1920–1940 rekruttskole og ekserserplass for Infanteriregiment nr. 14 (IR 14).

Etter Nazi-Tysklands invasjon av Norge i april 1940, ble Drevjamoen i mai samme år overtatt av okkupasjonsmakten. I 1942 ble den gjort til fangeleir for tyskere på arbeidstjeneste, deretter russiske og polske krigsfanger som var på tvangsarbeid på Nordlandsbanen.

Allerede under andre verdenskrig ble anlegget brukt som sykeleir av okkupasjonsmakten; etter frigjøringen ble den brukt som sykeleir for russiske fanger.

I 1946 ble Drevjamoen igjen tatt i bruk som rekruttskole, for på 1950- og 60-tallet å bli lite brukt. I 1969 ble leiren tatt i bruk av HV–14 som kurs- og øvingssenter, og på 1990-tallet brukt som repetisjonssenter.

Drevjamoen er et militærhistorisk viktig anlegg, blant annet fordi det er en av de første ekserserplassene som ble etablert i Nord-Norge etter innføringen av alminnelig verneplikt i 1897. Leiren har et til dels godt bevart bygningsmiljø og deler av leiren er fredet etter kulturminneloven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.