Drevjamoen

Artikkelstart

Drevjamoen, også kalt Drevjemoen og Drevja ekserserplass, er en militær ekserserplass (øvingsplass) ved elven Drevja, cirka 25 km nord for Mosjøen, Vefsn kommune, Nordland. Leiren ligger vakkert til i skrånende terreng opp mot Blåfjellet. Det tilhører også skytefelt og øvingsområder til etablissementet.

Leiren er fra 2005 standkvarter for Sør-Hålogaland heimevernsdistrikt 14 (HV–14). Også Cyberforsvaret og Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) benytter leiren.

Historikk

Drevjamoen er en av de eldste ekserserplassene i Nord-Norge og ble etablert i 1913. Som ledd i forberedelsene kjøpte Staten fra 1911 cirka 8000 mål jord-, skog- og fjellområder fra fem forskjellige gårder i området. Drevjamoen ble opprinnelig bygd for og brukt av Hæren, og var i årene 1920–1940 rekruttskole og ekserserplass for Infanteriregiment nr. 14 (IR 14).

Etter Nazi-Tysklands invasjon av Norge i april 1940, ble Drevjamoen i mai samme år overtatt av okkupasjonsmakten. I 1942 ble den gjort til fangeleir for tyskere på arbeidstjeneste, deretter for russiske og polske krigsfanger som var på tvangsarbeid på Nordlandsbanen.

Allerede under andre verdenskrig ble anlegget brukt som sykeleir av okkupasjonsmakten; etter frigjøringen ble den brukt som sykeleir for russiske fanger.

I 1946 ble Drevjamoen igjen tatt i bruk som rekruttskole, for på 1950- og 60-tallet å bli lite brukt. I 1969 ble leiren tatt i bruk av HV–14 som kurs- og øvingssenter, og på 1990-tallet brukt som repetisjonssenter for HV-soldater. Sør-Hålogaland regiment, IR 14 hadde Drevjamoen som øvingsleir frem til regimentet ble nedlagt i 2002.

Kulturminner

Drevjamoen er et militærhistorisk viktig anlegg, blant annet fordi det er en av de første ekserserplassene som ble etablert i Nord-Norge etter innføringen av alminnelig verneplikt i 1897. Leiren har et til dels godt bevart bygningsmiljø, der blant annet én bygning fra etableringsåret er bevart. Deler av leiren ble i 2004 fredet etter kulturminneloven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg