Avesta, en samling gammel-iranske hellige skrifter. Avesta, i den form vi kjenner den, er først nedtegnet i sasanidisk tid (224–651 evt.), men tekstene er utvilsomt mye eldre og er blitt bevart i muntlig overlevering ned gjennom århundrene. En skriftlig omtale har muligens eksistert i førsasanidisk tid, men den kjenner vi ikke. De eldste håndskriftene er fra 1200- og 1300-tallet.

Under sasanidene var Zarathustras lære statsreligion i Iran. Etter islams seierrike fremgang flyktet mange av de persere som holdt fast ved sin gamle religion, til India med de rester av Avesta som ikke var gått tapt under forfølgelsene, og her ble europeiske forskere kjent med dem på 1700-tallet. Avesta blir fremdeles brukt av vår tids parsere ved gudstjenesten.

Avesta har opprinnelig bestått av 21 bøker, men kun én av disse, Videvdad, er bevart i sin helhet. Innholdet i de tapte deler er likevel delvis kjent fra gjengivelser i teologisk litteratur på pehlevi. De viktigste av de bevarte delene er:

1. Yasna (offer, dyrkelse), de liturgiske tekster som resiteres av prestene under gudstjenesten. Av disse er det særlig grunn til å nevne gatha'ene, 17 hymner som tilskrives selve Zarathustra og er vår hovedkilde om hans opprinnelige lære.

2. Videvdad (lov mot demonene; også feilaktig kalt Vendidad), som inneholder blant annet en skapelsesberetning, en geografisk beskrivelse av Iran og en del mytiske fortellinger, foruten utførlige moralske forskrifter og bestemmelser om bot og renselse.

3. Yasht-samlingen, som består av 21 hymner diktet til enkelte guder; hymnene er sikkert oppstått etter Zarathustras tid, men har bevart både religiøse formler og urgammelt episk og mytisk stoff fra det indoiranske hedenskaps dager. Tolkningen av Avesta, særlig av gatha'ene, byr på store filologiske vanskeligheter og er omstridt på mange punkter.

  • Avesta: den gamle iranske religions hellige skrifter, udg. af K. Barr og J. Asmussen, 1997, isbn 87-7763-177-3, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.