Zorngården
Zorn-gården i Mora.

Mora er et tettsted og en kommune i Dalarna i Sverige, ved Österdalälvens munning mellom Orsasjön og Siljan. Tettstedet har 12 900 innbyggere (2020).

Tettstedet

Mora kyrka
Mora kirkes eldste del er fra ca. 1300. Kirken brant i 1671 og ble restaurert med nytt tårnspir tegnet av Jean de la Vallée.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Mora er i hovedsak et handelssentrum; her finnes en del industri, dessuten kunsthåndverk (Mora-klokker) og husflid.

Kirken er fra 1400-tallet. Det finnes en folkehøyskole som ble grunnlagt av Anders Zorn i 1907. Zorns gammelgård er et friluftsmuseum med bygninger helt fra 1200-tallet. Zornmuseet ble bygd i 1938–1939.

Mora var utgangspunkt for Gustav Vasas frihetskamp på 1500-tallet. Vasaloppet har innkomst i Mora.

Kommunen

Mora kommune har et areal på 2828 kvadratkilometer og 20 700 innbyggere (2022). Kommunen omslutter innsjøen Siljans nordlige del, omfatter også vestre og søndre del av Orsasjön, og strekker seg vestover i skogtraktene mot Västerdalälven. Österdalsälven renner gjennom kommunen fra nord til sørøst. Turisme er en dominerende næring. Mora har ellers noe tilvirkningsindustri, blant annet finnes kranprodusenten FM Mattson og knivfabrikken Morakniv AB i tettstedet Östnor utenfor Mora sentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg