Gästrikland, landskap i Sverige, sørligst i Norrland, ved Bottenhavet; 4181 km2 med 153 723 innbyggere (2016). Landskapet omfatter den sørligste delen av Gävleborgs län samt deler av Västmanlands län.

Langs kysten ligger et lavt sletteland, mens innlandet består av lave, skogkledde åser. Overgangen mellom slettelandet i øst og innlandet er preget av koller som faller brått mot lavlandet. I høylandet lengst i nordvest er landskapet preget av slakere former. Høyeste punkt er Lustigknopp (402 moh.) lengst i vest. Kysten har mange viker, nes og øyer. Berggrunnen er til størstedelen granitt  og gneis, med partier av den såkalte leptittformasjon, som inneholder jernmalm. Storsjön i midtre del har avløp gjennom Gävleån, langs sørgrensen går Dalälven gjennom store sjøer.

Ca. 4/5 av innbyggerne bor i byer og tettsteder. De største byene er Gävle og Sandviken.

Jordbruket danner en overgang mellom Mellom-Sverige og Norrland. Skogen dekker nærmere 3/4 av arealet og danner grunnlaget for en omfattende tømmer- og treforedlingsindustri, spesielt langs Dalälvens munning omkring Gävle. Ellers finnes store arealer med eng; husdyrholdet er fra gammelt av viktig. Grensen mellom bergslags- og skogindustriområdene går gjennom Gästrikland, og jernstøping har lange tradisjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.