Faktaboks

Gästrikland
Uttale
jˈe-
Etymologi

omdiskutert tolkning

Gävle
Vinter ved Gävleån. Gävle er landskapets største by og administrasjonssted for Gävleborgs län.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Gästrikland
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Gästrikland er et landskap i Sverige, sørligst i Norrland, ved Bottenhavet. Landskapet har et areal på 4181 km² og 157 400 innbyggere (2022). Gästrikland omfatter den sørligste delen av Gävleborgs län samt deler av Västmanlands län.

Natur

Langs kysten ligger et lavt sletteland, mens innlandet består av lave, skogkledde åser. Overgangen mellom slettelandet i øst og innlandet er preget av koller som faller brått mot lavlandet. I høylandet lengst i nordvest er landskapet preget av slakere former. Høyeste punkt er Lustigknopp (402 moh.) lengst i vest. Kysten har mange viker, nes og øyer. Berggrunnen er til størstedelen granitt og gneis, med partier av den såkalte leptittformasjon, som inneholder jernmalm. Storsjön i midtre del har avløp gjennom Gävleån, langs sørgrensen går Dalälven gjennom store sjøer.

Befolkning

Cirka 80 prosent av innbyggerne bor i byer og tettsteder. De største byene er Gävle og Sandviken.

Næringsliv

Jordbruket danner en overgang mellom Mellom-Sverige og Norrland. Skogen dekker nærmere 75 prosent av arealet og danner grunnlaget for en omfattende tømmer- og treforedlingsindustri, spesielt langs Dalälvens munning omkring Gävle. Ellers finnes store arealer med eng; husdyrholdet er fra gammelt av viktig. Grensen mellom bergslags- og skogindustriområdene går gjennom Gästrikland, og jernstøping har lange tradisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg