Gästrikland

Artikkelstart

Gästrikland er et landskap i Sverige, sørligst i Norrland, ved Bottenhavet. Landskapet har et areal på 4181 km2 og 154 963 innbyggere (2018). Gästrikland omfatter den sørligste delen av Gävleborgs län samt deler av Västmanlands län.

Faktaboks

Uttale
jˈe-

Natur

Langs kysten ligger et lavt sletteland, mens innlandet består av lave, skogkledde åser. Overgangen mellom slettelandet i øst og innlandet er preget av koller som faller brått mot lavlandet. I høylandet lengst i nordvest er landskapet preget av slakere former. Høyeste punkt er Lustigknopp (402 moh.) lengst i vest. Kysten har mange viker, nes og øyer. Berggrunnen er til størstedelen granitt og gneis, med partier av den såkalte leptittformasjon, som inneholder jernmalm. Storsjön i midtre del har avløp gjennom Gävleån, langs sørgrensen går Dalälven gjennom store sjøer.

Befolkning

Ca. 4/5 av innbyggerne bor i byer og tettsteder. De største byene er Gävle og Sandviken.

Næringsliv

Jordbruket danner en overgang mellom Mellom-Sverige og Norrland. Skogen dekker nærmere 3/4 av arealet og danner grunnlaget for en omfattende tømmer- og treforedlingsindustri, spesielt langs Dalälvens munning omkring Gävle. Ellers finnes store arealer med eng; husdyrholdet er fra gammelt av viktig. Grensen mellom bergslags- og skogindustriområdene går gjennom Gästrikland, og jernstøping har lange tradisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg