Faktaboks

Etymologi

av lek, her 'parringslek for fisk' og sand 'sandbund'

Tällberg
Fra Tällberg ved Siljan.
Kyrkrodd Leksand
Å ro til kirke har lang tradisjon i mange bygder. Leksand har gjenopptatt skikken, og kyrkrodden i Leksand ved midtsommer er blitt en stor turistattraksjon.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Leksand er en kommune i Sverige, i Dalarna. Kommunen har et areal på 1225 kvadratkilometer med 16 100 innbyggere (2022). Leksand er en av de gamle hovedbygdene i Dalarna, omkring sørenden av sjøen Siljan. Kommunens vakre natur og rike folkekultur tiltrekker mange turister. Kommunesenter er Leksand (6400 innbyggere i 2020).

Kommunen har store skogarealer på moreneberggrunn og mange vann. Det er gode jordbruksarealer, særlig ved Siljan og langs Österdalälven, som renner gjennom kommunen. Her drives jordbruk og variert småindustri. Treindustrien er stor. Handelsbedriftene Åhléns og Clas Ohlson ble begge grunnlagt i tettstedet Insjön. Clas Ohlson har fortsatt sitt hovedkontor her.

Leksand kirke ble opprinnelig reist på 1200-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg