Faktaboks

Ludvika
Etymologi

av ludd 'siv'

Klenshyttan
Gammel smeltehytte med masovn. Klenshyttan i Ludvika.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Ludvika er en by og kommune i Dalarna i Sverige.

Byen

Ludvika ligger ved sørøstenden av innsjøen Väsman, cirka 65 kilometer sørvest for Falun. Byen har 15 600 innbyggere (2020). Ludvika er et industri- og handelssted. På stedet finnes blant annet et gruvemuseum.

Ludvika vokste fram fra 1500-tallet rundt jernverket Kronobruket (nedlagt i begynnelsen av 1900-tallet). Verkets hovedbygning fra cirka 1720 er bevart.

Kommunen

Väsman
Utsikt over innsjøen Väsman mot Ludvika. Sjøen er sterkt påvirket av tungmetaller og andre utslipp fra gruvedrift og industri.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Ludvika kommune har et areal på 1499 kvadratkilometer og 26 400 innbyggere (2022). Kommunen ligger i østlige del av Bergslagen. Landskapet er kupert med skog i de høyere partier. I sørøst finnes mer oppdyrket mark. Kommunens største industribedrift er ABBs fabrikker for produksjon av transformatorer og høyspenningsapparater. For øvrig er industrien allsidig, blant annet med bryggerivirksomhet i Grängesberg. Omstillinger og nedleggelser i industrien førte til en nedgang i folketallet på mer enn 20 prosent mellom 1970 og 2000. Etter 2010 har folketallet vært stigende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg