Faktaboks

Borlänge
Etymologi

av bor 'sted der en må bære lasten' og länga 'vegstrekning'

Uttale
bˈorlänge

Borlänge er en by og en kommune i Sverige ved Österdalälven i sørøstre Dalarna.

Byen

Med 44 900 innbyggere (2020) er Borlänge Dalarnas største by. Den er sentralsted for Tunabygden, og tross industrinæringens tilbakegang er den en viktig industriby med stål- og papirindustri (SSAB Tunnplåt AB og Stora Enso Kvarnsveden AB). Borlänge fikk byrettigheter i 1944.

Kommunen

Borlänge kommune har et areal på 587 kvadratkilometer og 52 200 innbyggere (2022). Kommunen strekker seg inn i den kuperte og skogkledde Bergslagsregionen i sør og sørvest, og ut over Tunaslätten omkring Dalälven i nordøst. Kommunen har lange industritradisjoner, men i løpet av de siste tjue årene har industriens betydning avtatt. Ved innsjøen Runn 7 kilometer øst for bysentrum ligger det lille tettstedet Ornäs (1083 innbyggere) med det kjente Ornäsloftet. Det er et stort alpinanlegg ved Koppslahyttan 12 kilometer sør for bysentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg