Faktaboks

Hedemora
Etymologi

av gammelsvensk hedhen 'hede, hei' og mor 'urterik granskog'

Garpenberg
Garpenberg i Hedemora er den eneste av Bergslagens mange gruver som fortsatt er i drift. Bildet viser fjernstyrt borerigg ved Boliden Garpenberg.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Hedemora er en by og kommune i Dalarna i Sverige, 40 kilometer sørøst for Falun.

Byen

Hedemora er et gammelt handels- og industristed med 7600 innbyggere (2020). Hedemora er Dalarnas eldste by, med byrettigheter fra 1459. Den er tidligere kjent for et stort årlig marked, Pålsmessemarked, som ble holdt fra 1587 til 1902.

Kommunen

Långshyttan
Långshyttan er ett av flere steder i kommunen med en lang historie når det gjelder metallhåndtering. En ny smeltehytte ble oppført i 1861, den gang Sveriges største og mest moderne. Nedlagt 1948.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Hedemora kommune ligger i sørøstlige del av Dalarna. Kommunen har et areal på 840 kvadratkilometer med 15 400 innbyggere (2022). Den mektige eskeren Badelundaåsen går gjennom kommunen i retning nordvest–sørøst. Dalälven renner gjennom den midtre delen av kommunen, fra nord til sør. Berggrunnen er rik på mineraler, og har gitt grunnlag for gruvedrift.

Industrien er variert med vekt på gruveindustri, stål- og verkstedindustri, men også noe næringsmiddelindustri. Stjärnsund, Långshyttan og Garpenberg er gamle gruve- og industrisamfunn. Tettstedet Långshyttan, 20 kilometer nord for Hedemora, vokste fram omkring en smeltehytte og er sentrum i et gammelt jernverksområde. Fortsatt finnes en levedyktig metallindustri på stedet. Jord- og skogbruk er for øvrig av en viss betydning i Hedemora.

I dag brytes malm i to gruver, Garpenberg og Garpenberg Norra, av Boliden AB. Malmen er en sulfidmalm med rikt innhold av sink, bly og sølv. Garpenberg er i dag det eneste stedet i Bergslagen hvor det fortsatt brytes malm.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg