Hedemora er en by og kommune i Dalarna i Sverige, 40 kilometer sørøst for Falun.

Hedemora er et gammelt handels- og industristed med 7427 innbyggere (2016). Hedemora er Dalarnas eldste by, med byrettigheter fra 1459. Den er tidligere kjent for et stort årlig marked, Pålsmessemarked, som ble holdt fra 1587 til 1902.

Hedemora kommune ligger i sørøstlige del av Dalarna. Kommunen har et areal på 840 kvadratkilometer med 15 526 innbyggere (2017). Den mektige eskeren Badelundaåsen går gjennom kommunen i retning nordvest–sørøst. Dalälven renner gjennom midtre delen av kommunen, fra nord til sør. Berggrunnen er rik på mineraler, og har gitt grunnlag for gruvedrift.

Industrien er variert med vekt på gruveindustri, stål- og verkstedindustri, men også noe næringsmiddelindustri, Stjärnsund, Långshyttan og Garpenberg er gamle gruve- og industrisamfunn. Tettstedet Långshyttan, 20 kilometer nord for Hedemora med 1671 innbyggere (2011), vokste fram omkring en smeltehytte og er sentrum i et gammelt jernverksområde. Fortsatt finnes en levedyktig metallindustri på stedet. Jord- og skogbruk er for øvrig av en viss betydning i Hedemora.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.