Västmanland, landskap i Sverige, i Svealand, nord og vest for Mälaren, omfatter Västmanlands län og de nordlige deler av Örebro län; 8363 km2 med 309 357 innbyggere (2017).

Den sørlige og østlige delen av Västmanland har forholdsvis flatt terreng med høydedrag som sjelden når over 100 moh. Marin grense ligger på 160–190 m, landskapet domineres av marine sedimenter som for det meste er oppdyrket. På Mälarsletta veksler fruktbar leirjord med nord-sørgående eskere. Mälarstrendene er sterkt innskåret med mange øyer.

De nordlige og vestlige delene av Västmanland har et skarpere relieff med mange nord-sørgående sprekkedaler og langstrakte innsjøer, lokale høydeforskjeller kan nå opp i over 100 m. Enkelte åser når over 400 moh. Berggrunnen er dekt av skrinn morene, og landskapet er overveiende skogkledd.

Grunnfjellets bergarter varierer sterkt. Viktig er jernmalmsførende gneiser som har gitt opphav til Bergslagens betydelige gruvedrift. På visse steder finnes bergarter med innhold av kopper, sink, bly og sølv. 

Västmanland har et moderat innlandsklima. Årsnedbøren varierer fra 800 mm i nordvest til under 500 mm i sørøst. Vegetasjonen er i Bergslagen dominert av barskog, mens Mälarsletten har mer av varmekjære planter.

Selve landsbygda er tynt befolket, også Mälarsletten. De største byene er Västerås, Köping og Fagersta.

Gruvedrift og metallhåndtering har lange aner i Västmanland. Utgravninger har vist at masovnsdrift minst går tilbake til 1200-tallet. Mens Sala sølvgruve hadde sin storhetstid på 1500-tallet, ble jernframstilling stadig viktigere fra 1600-tallet av. Mange steder vokste det fram tidlige bysamfunn omkring ett eller to dominerende selskaper.

Utover på 1900-tallet ekspanderte stålindustri og verkstedindustri, i Västerås også elektroindustien med giganten ASEA

Jordbruket har størst betydning i sørøst, hvor brukene er større og har betydelig korndyrking. Skogbruket teller mest i Bergslagen. Den tidligere så betydelige bergverksdriften i Bergslagen har nå opphørt.

Västmanland har betydelig industri, blant annet stål-, verksted-, elektro-, trevare- og treforedlingsindustri. Av særlig betydning er ABB i Västerås.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.