Faktaboks

Chimamanda Ngozi Adichie
Født
15. september 1977, Enugu, Nigeria
Chimamanda Ngozi Adichie
Chimamanda Ngozi Adichie
Howard County Library System.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Chimamanda Ngozi Adichie er en nigeriansk forfatter som har etablert seg i USA. Adichie fikk sitt litterære gjennombrudd med romanen Half of a Yellow Sun, men slo gjennom internasjonalt med TED-foredragene We Should All Be Feminists og The Danger of a Single Story. Hun regnes som en av vår tids modigste stemmer, og i 2010 utpekte det amerikanske magasinet New Yorker henne som en av de viktigste forfatterne under 40 år.

Bakgrunn

Adichie ble født i Enugu i Nigeria og ble oppdratt i den katolske tro. Etter to år med medisinstudier i hjemlandet reiste hun til USA, hvor hun studerte kommunikasjon og statsvitenskap. I 2003 tok hun en mastergrad i kreativ skriving ved Johns Hopkins University, og i 2008 fullførte hun en mastergrad i afrikanske studier ved Yale University. I 2008 mottok hun det prestisjetunge MacArthur «Genius»-stipendet. De siste årene har hun delt tiden sin mellom USA og Nigeria.

Forfatterskap

Adichie er en forfatter som er opptatt av å utforske identitet og frigjøring. Både i fiksjon og sakprosatekster peker hun på strukturene som holder oss fanget, og utforsker hvordan vi kan løse opp i dem. Adichie har flere ganger vist til den nigerianske forfatteren Chinua Achebe som sin største inspirasjonskilde.

Romaner

Omslagsportrett
4th Estate.
Lisens: CC BY 2.0

Debutromanen Purple Hibiscus (2003, norsk oversettelse Dyprød hibiskus fra 2006) er en dannelsesroman som beskriver den mentale og fysiske utviklingen til en ung nigeriansk jente i en tid med mange omveltninger i både hennes nærmeste omgivelser og Nigeria som nasjon. Romanen åpner med setningen «Things started to fall apart at home», som er en allusjon til Chinua Achebes kjente roman Things Fall Apart (1958). Adichie utforsker i denne romanen særlig den skadelige påvirkningen av religiøs dogmatisme samt kulturell og politisk imperialisme. Romanen høstet glimrende kritikker og ble blant annet tildelt the Commonwealth Writers' Prize for Best First Book og Hurston/Wright Award.

Adichie fulgte debutromanen opp i 2006 med Half of a Yellow Sun (norsk oversettelse En halv gul sol fra 2007), som tar utgangspunkt i Biafra-krigen. Her presenteres vi for tre fortellere, Ugwu, Olanna og Richard, som alle gir oss ulike perspektiv på konflikten. Adichie selv tilhører ibofolket, som utgjør hovedtyngden av befolkningen i den delen av Nigeria som i 1967 forsøkte å løsrive seg under navnet Biafra. Half of a Yellow Sun vant Women's Prize for Fiction (den gang Orange Prize for Fiction) i 2007 og ble filmatisert i 2013 i regi av Biyi Bandele.

Americanah (2013, norsk oversettelse Americanah fra 2013) er en kjærlighetsroman som følger de to nigerianske tenåringene Ifemelu og Obinze fra de møtes i Lagos til de drar ut i verden for å søke lykken i England og USA. Også denne romanen utforsker ulike strukturene som holder oss fanget, med fokus på klasse, etnisitet og rase. Adichie fokuserer særlig på den amerikanske kulturen og blant annet på hvordan et umulig skjønnhetsideal begrenser handlingsrommet for svarte kvinner i USA. Tittelen viser til nigerianere som vender tilbake til hjemlandet med amerikanske vaner, tankesett og uttrykksmåter. Americanah leses ofte som et eksempel på den såkalte globale romanen, som viser hvordan mennesker og steder er knyttet sammen på tross av store geografiske avstander. Den ble tildelt National Book Critics Circle Award i 2013.

Adichie har også publisert noveller. Mest kjent er samlingen The Thing Around Your Neck (2009, norsk oversettelse Kvelningsfornemmelser fra2009), og novellen Checking Out som ble publisert i New Yorker i 2013.

Sakprosa

Omslagsportrett
Gyldendal Norsk Forlag.
Lisens: CC BY 2.0

Adichie fikk sitt internasjonale gjennombrudd med de to TED-foredragene The Danger of a Single Story (2009) og We Should All Be Feminists (2012). Per juni 2023 har foredragene blitt avspilt henholdsvis 33 og 38 millioner ganger.

I The Danger of a Single Story, som senere ble publisert i The New York Times, forklarer Adichie konsekvensene av at et vestlig perspektiv har fått lov til å styre hele verdens forståelse av det afrikanske kontinent, med særlig utgangspunkt i den litterære kanon. Adichie understreker hvor stor makt fortellinger har til å begrense ens egen selvforståelse og produsere stereotypier, samtidig som de også kan skape empati og økt innsikt, og hun argumenterer for nødvendigheten av å ha mange fortellinger slik at vi også kan forstå oss selv og hverandre bedre. I foredraget snakker hun både ut fra et personlig og et politisk perspektiv.

I bokessayet We Should All Be Feminists (2014, norsk oversettelse Vi burde alle være feminister fra 2015) problematiserer Adichie hvordan jenter utdannes i å «krympe seg selv» og begrense sin egen ambisjon og suksess slik at gutter og menn ikke skal føle seg truet. På samme måte, sier Adichie, blir gutter oppdratt i maskulinitetens «harde, lille bur» som ikke lar dem uttrykke følelser som frykt eller usikkerhet. Adichie sier at hun drømmer om en verden hvor både menn og kvinner har større bevegelsesfrihet, og minner om at for å oppnå dette må vi oppdra både våre døtre og våre sønner annerledes. Utdrag fra foredraget ble samplet av Beyoncé i hennes sang ***Flawless (2013).

I 2015 ga Adichie ut essayet Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions (2015, norsk oversettelse Brev til en nybakt foreldre. Et feministisk manifest på femten forslag fra2018), som er en liste på femten punkter over hvordan man skal oppdra sin egen datter til å bli feminist, som alle belyser Adichies tanker om likeverd, respekt og selvstendighet. For eksempel sier hun at det er viktig å oppfordre en datter til å bli et fullt menneske og ikke bare la seg definere alene av morsrollen. Det er også viktig å understreke at en datter ikke trenger å jobbe for hardt for å bli likt og kanskje heller skal velge seg et helikopter heller enn en dukke å leke med. Målet med essayet, sier Adichie, er å sette i gang en samtale om hva det vil si å være kvinne i dag.

Notes on Grief (2021, norsk oversettelse Nedtegnelser om sorg fra2021) er sorg-memoarer, hvor Adichie reflekterer over tapet av sin egen far, som døde under koronapandemien, og om språkets muligheter til å uttrykke et slikt tap.

I 2022 holdt Adichie den prestisjetunge Reith-forelesningen for BBC, hvor hun reflekterte rundt ytringsfrihet i form av tema som sensur, sannhet, transrettigheter, kvinnefiendtlighet samt skjønnlitteraturens rolle i å formidle slike problemstillinger.

Utgivelser

Utgivelser på norsk

Omslagsportrett
Gyldendal Norsk Forlag.
Lisens: CC BY 2.0
  • Dyprød hibiskus (roman, 2006, Gyldendal)
  • En halv gul sol (roman, 2007, Gyldendal)
  • Kvelningsfornemmelser (novellesamling, 2009, Gyldendal)
  • Americanah (2013, Gyldendal)
  • Vi burde alle være feminister (essay, 2015, Gyldendal)
  • Brev til en nybakt forelder (essay, 2018, Gyldendal)
  • Nedtegnelser om sorg (memoir, 2021, Gyldendal)

Romaner

  • Purple Hibiscus (2003)
  • Half of a Yellow Sun (2006)
  • Americanah (2013)

Novellesamlinger

  • The Thing Around Your Neck (2009)

Sakprosa

  • We Should All Be Feminists (2014)
  • Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions (2017)
  • Notes on Grief (2021)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Emenyonu, Ernest N. (redaktør). A Companion to Chimamanda Ngozi Adichie. James Currey/Boydell and Brewer, 2017.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg