Georges Wolinski, tegneserieskaper, drept under terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar 2015. 

Wolinski ble født i Tunisia, der hans polskjødiske far ble drept i 1936. I 1945 flyttet han til Paris med sin italiensk-tunisiske mor. I 1950-årene begynte han å studere arkitektur, men det var tegneserier og politisk satire han brant for. Han laget sine første tegneserier i 1958, fulgte opp med politiske vitsetegninger i 1960, og året etter begynte han å levere politisk humor og erotiske tegneserier til det månedlige satiremagasinet Hara-Kiri.

Under studentopprøret i 1968 startet han og kollegaen Maurice «Siné» Sinet sitt eget satiremagasin, L'Enragé, men i 1970 ble han hentet inn igjen av Hara-Kiri som redaktør for den ukentlige avleggeren Charlie Hebdo. Der satt han frem til 1981, samtidig som han skapte sin mest kjente figur med den erotiske tegneserien Paulette, skapt i samarbeid med tegneren Georges Pichard (åtte album, 1971-1984), og som skapte sterke reaksjoner i Frankrike i 1970-årene, blant annet fra politikere på høyresiden. 

I tillegg til det jevnlige arbeidet for Charlie Hebdo tegnet Wolinski også for dagsavisen Libération og ukeavisene Paris-Match og L'Écho des Savanes. I 2005 vant han både hovedprisen på tegneseriefestivalen i Angoulême, for sitt bidrag for tegneseriens utvikling, og ble hedret med den franske æreslegionen

80-åringen var på redaksjonsmøte i Charlie Hebdo da kontoret ble angrepet av to bevæpnede terrorister 7. januar 2015, og var én av tolv drepte, sammen med blant annet tegneseriekollegaene Jean «Cabu» Cabut (76), Philippe Honoré (73), Bernard «Tignous» Verlhac (57) og redaktør Stéphane «Charb» Charbonnier (47).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.