Stéphane Charbonnier

Faktaboks

Stéphane Charbonnier

Charb

Født
21. august 1967, Conflans-Sainte-Honorine, Frankrike
Død
7. januar 2015, Paris, Frankrike

Artikkelstart

Stéphane Charbonnier, tegneserieskaper, journalist og redaktør, som tegnet under pseudonymet Charb, drept i terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar 2015.

Han begynte å tegne for Charlie Hebdo i 1992, og ble redaktør for ukemagasinet i 2009. I tillegg har han tegnet for aviser som L'Écho des Savanes, Télérama og L'Humanité og var i tillegg kjent for politifiguren Marcel Keuf i tegneseriebladet Fluide Glacial. Blant hans mest kjente figurer var Maurice og Patapon, en antikapitalistisk hund og katt. Charb var selv en mangeårig støttespiller for det franske kommunistpartiet.

Han hadde to faste spalter i Charlie Hebdo: Charb n'aime pas les gens (Charb liker ikke mennesker) og La fatwa de l'Ayatollah Charb (Ayatollah Charbs fatwa). Han har gitt ut 19 bøker, både tegneserier og kronikksamlinger, og illustrert en rekke andre.

I 2011 fikk Charb politibeskyttelse etter at Charlie Hebdo-redaksjonen ble utsatt for en brannbombe rett før utgivelsen av spesialnummeret «Sharia Hebdo», der profeten Muhammad var oppført som gjesteredaktør. I 2013 ble han oppført på en dødsliste fra al-Qaida, etter nok en Muhammad-satire, sammen med blant andre den svenske kunstneren Lars Vilks og den danske tegneren Kurt Westergaard.

47-åringen var på redaksjonsmøte i Charlie Hebdo da kontoret ble angrepet av to bevæpnede terrorister 7. januar 2015, og var én av tolv drepte, sammen med blant annet tegneseriekollegaene Georges Wolinski (80), Jean «Cabu» Cabut (76), Philippe Honoré (73) og Bernard «Tignous» Verlhac (57).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg