Stéphane Charbonnier, tegneserieskaper, journalist og redaktør, som tegnet under pseudonymet Charb, drept i terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo 7. januar 2015. 

Han begynte å tegne for Charlie Hebdo i 1992, og ble redaktør for ukemagasinet i 2009. I tillegg har han tegnet for aviser som L'Écho des Savanes, Télérama og L'Humanité og var i tillegg kjent for politifiguren Marcel Keuf i tegneseriebladet Fluide Glacial. Blant hans mest kjente figurer var Maurice og Patapon, en antikapitalistisk hund og katt. Charb var selv en mangeårig støttespiller for det franske kommunistpartiet.

Han hadde to faste spalter i Charlie HebdoCharb n'aime pas les gens (Charb liker ikke mennesker) og La fatwa de l'Ayatollah Charb (Ayatollah Charbs fatwa). Han har gitt ut 19 bøker, både tegneserier og kronikksamlinger, og illustrert en rekke andre. 

I 2011 fikk Charb politibeskyttelse etter at Charlie Hebdo-redaksjonen ble utsatt for en brannbombe rett før utgivelsen av spesialnummeret «Sharia Hebdo», der profeten Muhammad var oppført som gjesteredaktør. I 2013 ble han oppført på en dødsliste fra al-Qaida, etter nok en Muhammad-satire, sammen med blant andre den svenske kunstneren Lars Vilks og den danske tegneren Kurt Westergaard

47-åringen var på redaksjonsmøte i Charlie Hebdo da kontoret ble angrepet av to bevæpnede terrorister 7. januar 2015, og var én av tolv drepte, sammen med blant annet tegneseriekollegaene Georges Wolinski (80), Jean «Cabu» Cabut (76), Philippe Honoré (73) og Bernard «Tignous» Verlhac (57).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.