Turban, hodeplagg som består av et 4 til 7 meter langt tøystykke. Turban er vanlig i mange land og beskytter hodet effektivt mot solen. I sikhismen er turbanen (pagri) et religiøst plagg.

Sikher innviet i sikhismens khalsa har ikke lov å klippe håret, og turban er obligatorisk for alle med uklippet hår. Begrunnelsen for uklippet hår er at det er galt å klippe det Vaheguru (gud) har skapt. For sikher er også arbeid en plikt, og å gå med løst hår ville være upraktisk. Håret på hodet tilhører dessuten intimsfæren. Det dekkes derfor med en turban. Håret skal gres hver dag.

Turbanen har ulike farger, og det er også ulike turbanstiler. Fargevalg kan symbolisere religiøs gruppetilhørighet eller politisk sympati. Tilhengere av den religiøse tradisjonen Nihang bruker blå turban og tilhengere av Namdhari-tradisjonen bruker hvit. Svarte og blå turbaner har vært forbundet med det politiske partiet Akali Dal, og oransje turban symboliserte på 1980-tallet kampen for et selvstendig Khalistan. I dagliglivet uttrykker valg av farge som oftest smak og behag, og at fargen passer til resten av antrekket. Sikh-barn går ikke med turban, men med et kortere tøystykke, patka.

Turbanen er så viktig for sikher at de ofte får unntak fra regler som ville fått dem til å bryte med turbantradisjonen. De får for eksempel i mange land unntak for motorsykkelhjelm og hjelm på byggeplasser, og turbanen tilpasses militær- og politiuniformer. Sikh-kvinner bruker bare unntaksvis turban, og da ofte en mindre type, og det forekommer mer blant sikher i vesten enn i India.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.