Charles Munch

Faktaboks

Charles Munch

Charles Münch

Uttale
mynʃ
Født
26. september 1891, Strasbourg, Tyskland (nå i Frankrike)
Død
6. november 1968, Richmond, Virginia, USA
Charles Munch i 1966.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Charles Munch var en fransk dirigent som regnes som en av de betydeligste i sin generasjon. Han huskes særlig som sjefdirigent for Boston Symfoniorkester og for å ha etablert Orchestre de Paris.

Bakgrunn og læretid

Munch ble født i Strasbourg, som da var tysk. Faren Ernst og onkelen Eugen var begge betydelige organister. Charles studerte fiolin ved konservatoriet i hjembyen og tok timer hos fiolinistene Carl Flesch i Berlin og Lucien Capet i Paris.

Munch ble innkalt som tysk soldat i første verdenskrig og ble såret ved Verdun. Etter krigen var han konsertmester i Strasbourg-filharmonien, deretter i Gürzenich-orkesteret i Köln og i Gewandhaus-orkesteret i Leipzig.

Karriere

Munch debuterte som dirigent i Paris i 1932 med Orchestre des Concerts Straram, som Munchs velstående kone, litteraten og oversetteren Geneviève Maury, hadde leid for anledningen.

Munch fikk snart oppgaver ved blant annet Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire (se Orchestre de Paris), hvor han var sjefdirigent i 1938–1946, og ved Orchestre Lamoureux. Han uroppførte flere verker av komponister som Arthur Honegger og Florent Schmitt.

Munch underviste i direksjon ved konservatoriet i Paris i 1937–1945 og var fra 1938 direktør for Société Philharmonique de Paris.

Under Nazi-Tysklands okkupasjon av Frankrike i 1940–1945 boikottet Munch tyskerne og støttet motstandsbevegelsen. Han mottok Æreslegionen i 1945 og ble kommandør i 1952.

Munch var sjefdirigent for Boston Symfoniorkester i 1949–1962 etter å ha dirigert orkesteret første gang i 1946. Det ble en betydelig periode for orkesteret, som vokste til å bli et av USAs beste orkestre. Munch var også direktør for orkesterets musikkfestival Tanglewood i Massachusetts i 1951–1962. Han ledet orkesteret på dets første turneer i Europa i 1952 og 1956. Ut av dette samarbeidet kom betydelige plateinnspillinger, særlig av fransk musikk.

Munch turnerte også med Det franske radiosymfoniorkesteret (nåværende Orchestre national de France), blant annet til Festspillene i Bergen i 1964.

Kulturminister André Malraux utnevnte Munch som den første sjefdirigenten for Orchestre de Paris da dette ble opprettet i 1967. Men dette samarbeidet ble kortvarig da Munch plutselig døde under orkesterets første USA-turné året etter.

Plateinnspillinger

Charles Munch gjorde en rekke betydelige plateinnspillinger, hvorav mange er med amerikanske orkestre. En sentral komponist er Hector Berlioz, som Munch hadde en spesiell interesse for og som han dirigerte med stort engasjement og forståelse.

Han har også gjort kritikerroste innspillinger av musikk av Claude Debussy, Maurice Ravel og nyere franske komponister, foruten de store romantikerne som Johannes Brahms og Pjotr Tsjajkovskij.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holoman, D. Kern: Charles Munch, 2012, isbn 978-0199772704, Finn boken
  • Hunt, John: A Gallic Trio: Charles Munch, Paul Paray, Pierre Monteux, diskografi, 2009, isbn 978-1901395150, Finn boken
  • Munch, Charles: Je suis Chef d'orchestre, 1954 (engelsk utgave, I Am a Conductor, 1955, ny fransk utgave 1991), Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg