Charles Munch

Faktaboks

Charles Munch

Charles Münch

Uttale
mynʃ
Født
26. september 1891, Strasbourg, Frankrike (dav. Tyskland)
Død
6. november 1968, Richmond, Virginia, USA

Charles Munch, fransk dirigent, en av de betydeligste i sin generasjon, huskes særlig som sjefdirigent for Boston Symfoniorkester og for å ha etablert Orchestre de Paris.

Bakgrunn og læretid

Munch ble født i Strasbourg, som da var tysk. Faren Ernst og onkelen Eugen var begge betydelige organister. Charles studerte fiolin ved konservatoriet i hjembyen og tok timer hos fiolinistene Carl Flesch i Berlin og Lucien Capet i Paris.

Munch ble innkalt som tysk soldat i første verdenskrig og ble såret ved Verdun. Etter krigen var han konsertmester i Strasbourgfilharmonien, deretter i Gürzenich-Orkesteret i Köln og i Gewandhausorkesteret i Leipzig.

Karriere

Munch debuterte som dirigent i Paris i 1932 med Orchestre des Concerts Straram, som Munchs velstående kone, litteraten og oversetteren Geneviève Maury, hadde leid for anledningen.

Munch fikk snart oppgaver ved blant annet Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire (se Orchestre de Paris), hvor han var sjefdirigent 1938–1946, og Orchestre Lamoureux. Han uroppførte flere verker av komponister som Arthur Honegger og Florent Schmitt. Han underviste i direksjon ved Konservatoriet 1937–1945, og var fra 1938 direktør for Société Philharmonique de Paris.

Under Nazi-Tysklands okkupasjon 1940–1945 boikottet Munch tyskerne og støttet motstandsbevegelsen. Han mottok Æreslegionen i 1945 og ble kommandør i 1952.

Munch var sjefdirigent for Boston Symfoniorkester 1949–1962 etter å ha dirigert orkesteret første gang i 1946. Det ble en betydelig periode for orkesteret, som var i ferd med å bli et av verdens ledende. Munch var også direktør for orkesterets musikkfestival Tanglewood 1951–1962, og ledet orkesteret på dets første turnéer i Europa i 1952 og 1956. Ut av samarbeidet kom betydelige plateinnspillinger, særlig av fransk musikk.

Munch turnerte også med Det franske radiosymfoniorkesteret (nåværende Orchestre national de France), blant annet til Festspillene i Bergen i 1964.

Kulturminister André Malraux utnevnte ham som den første sjefdirigenten for Orchestre de Paris da dette ble opprettet i 1967. Samarbeidet ble kortvarig da Munch døde plutselig under orkesterets første USA-turné året etter.

Munch utga boken Je suis chef d'orchestre (1954; engelsk utgave 1955). En biografi, Charles Munch av D. Kern Holoman, ble utgitt i 2012.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg