Anaphes auripes, en art av dvergveps av /Natural History Museum. CC BY NC SA 2.0

Chalcidoidea

Arten Pentacladia elegans som tilhører familien Eupelmidae. Eksemplar fra museumssamling, fanget i Frankrike.
Av /Natural History Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Chalcidoidea er en gruppe av stilkvepser som omfatter svært mange arter både på verdensbasis og i Norge. Den omfatter blant annet verdens aller minste insekter.

Faktaboks

Uttale
chalcidˈider
Etymologi

av gresk 'kobber'

Også kjent som

Chalcidoidea

Gruppen har ikke noe etablert norsk navn. Chalcidoidea utgjør en overfamilie innenfor ordenen årevinger og underordenen stilkvepser.

Chalcidoidea er trolig dyrerikets mest artsrike overfamilie, men på grunn av dyrenes størrelse og vanskelige systematikk er de dårlig kjent. I Norge omfatter de trolig minst 1100 arter, men under halvparten er registrert.

Beskrivelse

Arten Megastigmus suspectus, som tilhører slekten frøveps og familien Torymidae.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artene er som oftest meget små, metallglinsende parasittiske veps med bare én kort ribbe i hver vinge; noen er vingeløse. Mange arter har evne til å hoppe.

Levevis

De aller fleste lever parasittisk som larver, der de utvikles i andre insektlarver, -egg eller -pupper. Noen er hyperparasitter, det vil si at de utvikles inne i en annen snyltelarve, en larve av Chalcidoidea lever inne i en annen larve, for eksempel av graveveps.

Deres betydning for å holde andre insekter nede i antall er svært stor, og mange arter er forsøkt brukt i biologisk bekjempelse av skadeinsekter.

Noen chalcidider lever av plantekost som frø, andre danner galler.

Systematikk

Mellussnylteveps, Encarsia formosa, tilhører familien Aphelinidae. Den brukes til biologisk bekjempelse av skadedyr i veksthus.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

I Norden omfatter Chalcidoidea 15 familier, blant andre disse:

  • Familien lårvepser, Chalcididae, teller bare ti arter. De har kraftige baklår og blir opp til en centimeter lange, noe som er en uvanlig stor kroppslengde.
  • Hos dvergveps (Mymaridae) finnes omtrent 60, meget små, nordiske arter. Denne familien omfatter også verdens aller minste insekter.
  • Familien Pteromalidae omfatter omkring 600 nordiske arter, blant disse er det flere arter som utvikles i barkbiller og husfluer.
  • Torymidae inneholder omtrent 100 nordiske arter og omfatter både parasitter og planteetere. Til de sistnevnte hører frøveps, som blant annet kan gnage i kongler av ulike bartrær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg