graveveps

Nattflylarvegraver, Ammophila sabulosa, tilhører gravevepsene. Foto fra: Årvik, Hordaland, Norge

Artikkelstart

Graveveps er en familie insekter i underordenen stilkveps. Det er kjent omtrent 7000 arter i verden, mens omtrent 120 arter er registrert i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Sphecidae
Beskrevet av
Pierre André Latreille, 1802

Beskrivelse

De er middels store til store og ofte slanke veps. Mange graveveps ligner vanlig stikkeveps, men forvingene hos graveveps er ikke foldet på langs i hvile. Graveveps kan også ligne veiveps, men de har kraftigere utviklet forbryst.

Levevis

Biulv, Philanthus triangulum, tilhører gravevepsene. Her med bytte (honningbie). Foto fra: Eskebjerg Vesterlyng, Nord-Vestsjælland, Danmark.

Graveveps har giftbrodd som de bruker til å lamme andre insekter som for eksempel gresshopper, teger, kakerlakker, biller og larver av sommerfugl med. De fleste artene har ulike preferanser når det kommer til bytte.

Hunnen legger egg i byttet, som så graves ned i et kammer i jorden eller i stengler, ved og lignende. Inngangen lukkes, og ingen videre omsorg for avkommet finner sted. Hos noen ganske få arter kommer imidlertid hunnen tilbake med ny matforsyning.

Noen av artene er snyltere, det vil si at de oppsøker andre arters bytte og legger sine egg i dem. De fleste larvene overvintrer i en kokong og klekker påfølgende sommer.

Økonomisk betydning

Gravevepsene er oftest lite tallrike og spiller trolig liten rolle som nyttedyr ved å fortære andre insekter. En art som er skadelig er biulv, som fanger honningbier.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

graveveps
Sphecidae
Artsdatabanken-ID
119365
GBIF-ID
4352

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg