mellussnylteveps

Voksen mellussnylteveps, Encarsia formosa.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Artikkelstart

Mellussnylteveps er en liten veps lever som parasittmellus. Den brukes til biologisk bekjempelse av veksthusmellus, som er et viktig skadedyragurk, tomat og mange prydplanter i veksthus.

Faktaboks

Også kjent som
Encarsia formosa

Beskrivelse

Den voksne mellussnyltevepsen er 0,6 mm lang, med svart hode og bryst. Hunnen har gul bakkropp, mens den er ensfarget svart hos hannen.

Levevis

Mellussnylteveps ved restene av mellusnymfen den har utviklet seg inne i.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Hunnen produserer 50–100 egg, og det legges vanligvis ett i hver nymfe av mellus. Utviklingen fra egg til voksen snylteveps tar ca. 4 uker ved 21 °C. Parasitterte mellusnymfer blir svarte og dør, og ut kommer det en ny voksen snylteveps.

Bruk

Planteforsk Plantevernet har arbeidet med å tilpasse metodene for utslipp av mellussnylteveps i norske veksthus. Snyltevepsene importeres fra store europeiske produsenter av nytteinsekter til biologisk bekjempelse og kjøpes i form av parasitterte mellusnymfer som er klistret opp på papirbiter som kan henges opp på plantene.

Systematikk

Mellusnyltevepsen tilhører familien Aphelinidae, innenfor overfamilien Chalcidoidea blant stilkvepsene.

Selv om arten har ordet -snylteveps i navnet, fordi den har et parasittisk levevis, tilhører den altså ikke overfamilien som på norsk kalles snylteveps, Ichneumonoidea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg