Centurion

Artikkelstart

Centurion var en britisk stridsvogn utviklet på slutten av andre verdenskrig. De første eksemplarene ble levert til den britiske hæren i mai 1945, men den rakk ikke å bli brukt i kamp. Den regnes som en av de beste stridsvogntypene i etterkrigstiden, og ble eksportert til en rekke land.

Historie

Et pansret ingeniørkjøretøy på Centurion chassis ved en norsk fjord
© IWM CT 701.
En Centurion Mk. 12 stridsvogn
.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Centurion ble begynt utvilket under andre verdenskrig, og seks stridsvogner fra en førproduksjonsserie ble sendt til britiske styrker i Tyskland, men for sent til å delta i kamphandlinger. Den ble etter krigen blant annet brukt i kamp av Storbritannia under Koreakrigen, av Australia under Vietnamkrigen, av India mot Pakistan i 1965 og 1971, og av Jordan mot en syrisk invasjon i støtte for PLO i 1970. Den ble i tillegg brukt av Israel under seksdagerskrigen i 1967, og med stor suksess under Yom Kippur-krigen i 1973 hvor 177 israelske SHO'T (oppgradert Centurion) i et slag om Golanhøyden slo tilbake omkring 1200 syriske stridsvogner, hvorav omkring 500 gikk tapt.

I alt ble 4423 Centurion stridsvogner produsert frem til 1962, og den ble i tillegg til å bli levert til den britiske hæren levert til Australia, Canada, Danmark, India, Irak, Israel, Jordan, Kuwait, Nederland, New Zealand, Somalia, Sverige, Sveits og Sør-Afrika. Den fikk betegnelsen Stridsvagn 102 (Strv 102) i den svenske hæren.

Spesifikasjoner

Centurion ble produsert i en rekke varianter, og oppgradert flere ganger i løpet av sin karriere. Eksempelvis var en Centurion Mark 5/2 utrustet med en 105-millimeter kanon, en 12,7-millimeter mitraljøse, og to 7,62-millimeter mitraljøser. Stridsvognen hadde et mannskap på fire og stridsvognens motor var en Rolls-Royce Meteor med en ytelse på 650 hestekrefter.

  • Vekt: 50,7 tonn
  • Lengde: 7,56 meter
  • Toppfart: 35 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 100 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg