Centurion Mark 13
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Centurion var en britisk stridsvogn utviklet på slutten av andre verdenskrig. De første eksemplarene ble levert til den britiske hæren i mai 1945, men den rakk ikke å bli brukt i kamp. Den regnes som en av de beste stridsvogntypene i etterkrigstiden, og ble eksportert til en rekke land.

Historie

Et pansret ingeniørkjøretøy på Centurion chassis ved en norsk fjord
© IWM CT 701.
Stridsvagn 102, Centurion brukt av den svenske hæren
Garnisonsmuseet Skaraborg.

Centurion ble begynt utviklet under andre verdenskrig, og seks stridsvogner fra en førproduksjonsserie ble sendt til britiske styrker i Tyskland, men for sent til å delta i kamphandlinger. Den ble etter krigen blant annet brukt i kamp av Storbritannia under Koreakrigen, av Australia under Vietnamkrigen, av India mot Pakistan i 1965 og 1971, og av Jordan mot en syrisk invasjon i støtte for PLO i 1970. Den ble i tillegg brukt av Israel under seksdagerskrigen i 1967, og med stor suksess under Yom Kippur-krigen i 1973 hvor 177 israelske SHO'T (oppgradert Centurion) i et slag om Golanhøyden slo tilbake omkring 1200 syriske stridsvogner, hvorav omkring 500 gikk tapt.

I alt ble 4423 Centurion stridsvogner produsert frem til 1962, og den ble i tillegg til å bli levert til den britiske hæren levert til Australia, Canada, Danmark, India, Irak, Israel, Jordan, Kuwait, Nederland, New Zealand, Somalia, Sverige, Sveits og Sør-Afrika. Den fikk betegnelsen Stridsvagn 102 (Strv 102) i den svenske hæren.

Spesifikasjoner

Centurion ble produsert i en rekke varianter, og oppgradert flere ganger i løpet av sin karriere. Eksempelvis var en Centurion Mark 5/2 utrustet med en 105-millimeter kanon, en 12,7-millimeter mitraljøse, og to 7,62-millimeter mitraljøser.

  • Vekt: 50,7 tonn
  • Lengde: 7,56 meter
  • Toppfart: 35 kilometer i timen
  • Pansring: 17–152 millimeter
  • Motor: Én Rolls-Royce Meteor med en ytelse på 650 hestekrefter
  • Mannskap: 4

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg