CAREM er en argentinsk forskningsreaktor som opprinnelig ble utviklet på oppdrag fra den argentinske marinen for å gi kraft til ubåter.

Reaktoren ble første gang presentert for offentligheten i 1984, men prosjektet ble senere stanset av politiske grunner. Arbeidet ble gjenopptatt etter 2006, og det arbeides nå med å bygge en småskala prototyp av CAREM-reaktoren i den nordlige delen av Buenos Aires provins ved Atucha kjernekraftverk. Reaktoren er bygd som en liten modulær reaktor med en termisk ytelse på 100 MWt for produksjon av 25 MWe elektrisk energi eller som del av et avsaltingsanlegg. Reaktoren er utviklet av CNEA (Comisión Nacional de Energía Atómica), som er Argentinas energikommisjon. Det legges til grunn at mange av komponentene som brukes i reaktoren vil være basert på innenlandsk produksjon.

Reaktoren er konstruert som en vanlig trykkvannsreaktor, men med et primært kjølesystem som i sin helhet er innelukket i reaktortanken. Nedkjølingen drives utelukkende av konveksjon (naturlig sirkulasjon), og reaktoren er følgelig ikke avhengig av aktive komponenter som pumper. Dette representerer en form for passiv sikkerhet mot ukontrollert nedsmelting som kan oppstå i forbindelse med ulykker.

Uranbrenseletanrikes til 3,4 prosent, og deler av brenselet må skiftes ut hvert år.

Prototypen, som av IAEA er notert som en forskningsreaktor, vil senere bli fulgt opp av en større versjon i størrelsesorden 100 eller 200 MWe. Det antydes at en slik reaktor vil bli bygd ved grenseelven Paraguay elv. Paraguay har i den forbindelse uttrykt bekymringer for prosjektet. Mulighetene for å kunne eksportere denne reaktoren er vurdert, og det er innledet et samarbeid med Saudi-Arabia som har interesser i ny teknologi for avsalting av havvann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.