CAREM (kjernereaktor)

Artikkelstart

CAREM er en argentinsk forskningsreaktor som opprinnelig ble utviklet på oppdrag fra den argentinske marinen for å gi kraft til ubåter.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Central ARgentina de Elementos Modulares

Også kjent som

Central Argentina de Elementos Modulares

Reaktoren ble første gang presentert for offentligheten i 1984, men prosjektet ble senere stanset av politiske grunner. Arbeidet ble gjenopptatt etter 2006, og det arbeides nå med å bygge en småskala prototyp av CAREM-reaktoren i den nordlige delen av Buenos Aires provins ved Atucha kjernekraftverk. Reaktoren er bygd som en liten modulær reaktor med en termisk ytelse på 100 MW t for produksjon av 25 MW e elektrisk energi eller som del av et avsaltingsanlegg. Reaktoren er utviklet av CNEA (Comisión Nacional de Energía Atómica), som er Argentinas energikommisjon. Det legges til grunn at mange av komponentene som brukes i reaktoren vil være basert på innenlandsk produksjon.

Konstruksjon

Reaktoren er konstruert som en vanlig trykkvannsreaktor, men med et primært kjølesystem som i sin helhet er innelukket i reaktortanken. Nedkjølingen drives utelukkende av konveksjon (naturlig sirkulasjon), og reaktoren er følgelig ikke avhengig av aktive komponenter som pumper. Dette representerer en form for passiv sikkerhet mot ukontrollert nedsmelting som kan oppstå i forbindelse med ulykker.

Uranbrenseletanrikes til 3,4 prosent, og deler av brenselet må skiftes ut hvert år.

Videre arbeid

Prototypen, som av IAEA er notert som en forskningsreaktor, vil senere bli fulgt opp av en større versjon i størrelsesorden 100 eller 200 MWe. Det antydes at en slik reaktor vil bli bygd ved grenseelven Paraguay elv. Paraguay har i den forbindelse uttrykt bekymringer for prosjektet. Mulighetene for å kunne eksportere denne reaktoren er vurdert, og det er innledet et samarbeid med Saudi-Arabia som har interesser i ny teknologi for avsalting av havvann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg