anrike

Artikkelstart

Å anrike er å separere ulike emner i en blanding i den hensikt å øke konsentrasjonen av et spesifikt, ønsket emne.

Gruvedrift

I tilknytning til gruvedrift betyr å anrike å øke metallprosenten i en malm ved å fjerne omkringliggende steinpartikler slik at man i et smelteverk får mindre slagg i smelten. Se anrikning.

Kjerneenergi

Ved anvendelse av kjerneenergi betyr å anrike å øke innholdet av isotopen 235U, som er den eneste isotopen i naturlig forekommende uran som kan fisjonere.

Naturlig forekommende uran inneholder 99,2 % 238U og 0,72 % 235U. De fleste kjernekraftverk krever et uranbrensel med en høyere konsentrasjon 235U enn det som finnes i naturen.

Lett anriket uran er uran anriket til en 235U-konsentrasjon på 0,9-2 %. Uranbrensel med denne anrikningen kan komme til anvendelse i enkelte tungtvannsreaktorer.

I lavt anriket uran er innholdet av 235U mindre enn 20 %. De fleste lettvannsreaktorer benytter et uranbrensel med 3- 5 % 235U.

Når anrikningen av uranet overskrider 20 %, betegnes det som høyt anriket uran. Så høye konsentrasjoner brukes ikke i kommersielle kjernereaktorer. Uran brukt i kjernevåpen er normalt anriket til over 85 % 235U.

Siden to isotoper har nesten identiske kjemiske egenskaper er anrikning av uran en svært krevende oppgave. De fleste metoder for anrikning utnytter det forhold at 235U er noe lettere enn 238U. For beskrivelse av aktuelle anrikningsmetoder, se isotopseparasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg