trykkvannsreaktor
Prinsippskisse som viser hoveddeler av og energiomsetningselementer for en trykkvannsreaktor. I trykkvanns- og kokvannsreaktorer brukes vanlig vann som moderator og kjølemiddel.
Av /Store norske leksikon ※.

Trykkvannsreaktor, ofte omtalt under den engelske forkortelsen PWR (Pressurized Water Reactor), er en fisjonsreaktor der vann (vanlig vann eller tungtvann) brukes både som kjølemiddel og moderator.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Pressurized Water Reactor
Også kjent som

PWR

Trykkvannsreaktor brukes i et flertall av alle vestlige kjernekraftverk og opptrer oftest som lettvannsreaktor, men blir også tatt i bruk som tungtvannsreaktor.

I en trykkvannsreaktor holdes kjølevannet i en primærkrets under høyt trykk på cirka 15 megapascal (MPa). Til forskjell fra kokvannsreaktoren innebærer det at vannet ikke bringes til koking selv når reaktoren varmer opp vannet til cirka 315 grader celsius (°C). I stedet overføres den termiske energien til en sekundærkrets gjennom en varmeveksler, hvor det kan produseres damp. I et kjernekraftverk brukes denne dampen i en dampturbin for produksjon av elektrisk energi. Trykk og temperatur i sekundærkretsen er vanligvis cirka 6 MPa og 275 °C.

Trykkvannsreaktorer ble opprinnelig laget for å betjene atomubåter med elektrisitet og ble brukt i den opprinnelige utformingen av de første kommersielle kraftverkene. Reaktoren tilhører kategorien generasjon II reaktor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg