PWR (engelsk: Pressurized Water Reactor), fisjonsreaktor der vann (vanlig vann eller tungtvann) brukes både som kjølemiddel og moderator. Se også lettvannsreaktor.

Trykkvannsreaktor  utgjør et flertall av alle vestlige kjernekraftverk og opptrer oftest som lettvannsreaktor, men blir også tatt i bruk som tungtvannsreaktor.

I en trykkvannsreaktor holdes kjølevannet i en primærkrets under høyt trykk på ca. 150 atm (15,1 MPa). Til forskjell fra kokvannsreaktoren innebærer det at vannet ikke bringes til koking selv når reaktoren varmer opp vannet til ca. 315 grader C. I stedet overføres den termiske energien til en sekundærkrets gjennom en varmeveksler, hvor det kan produseres damp. I et kjernekraftverk brukes denne dampen i en dampturbin for produksjon av elektrisk energi.  Trykk og temperatur i sekundærkretsen er vanligvis ca. 60 atm (6,1 MPa) og 275 grader C.

Trykkvannsreaktorer ble opprinnelig laget for å betjene atomubåter med elektrisitet og ble brukt i den opprinnelige utformingen av de første kommersielle kraftverkene. Reaktoren tilhører kategorien generasjon II reaktor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.