Buenos Aires (provins i Argentina)

Provinsen Buenos Aires
Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Buenos Aires er en provins i Argentina, sør for Río Paraná, som omfatter størstedelen av den fuktige Pampasen, og omslutter den føderale hovedstaden Buenos Aires.

Faktaboks

Uttale
buˈenos ˈaires
Etymologi
spansk ‘gode lufter’

Provinsen har tilsammen cirka 15 millioner innbyggere og en utstrekning på 307 571 kvadratkilometer. Maria Eugenia Vidal fra regjeringspartiet PRO – Cambiemos var guvernør i provinsen fra 2015 til 2019. I oktober 2019 ble Axel Kicillof valgt som ny guvernør i provinsen. Han representerer ventrekoalisjonen «Frente de todos».

Hovedstaden i provinsen Buenos Aires heter La Plata, og har cirka 650 000 innbyggere i følge siste offisielle folketelling fra 2010 (INDEC, 2010).

Buenos Aires-provinsen er Argentinas største og mest folkerike, og er landets økonomiske og kulturelle hjerte. Halvparten av arealet brukes til beitemark, og storfeholdet er betydelig. Hvete dyrkes i den sentrale og sørlige delen av provinsen, mais i nord. Hagebruket er konsentrert til området rundt byen Buenos Aires. Industrien er først og fremst lokalisert til Buenos Aires sine forsteder, men også provinshovedstaden La Plata, Bahía Blanca og Mar del Plata har en betydelig industri.

Provinsen opplevde en sterk vekst på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, som følge av stor eksport av jordbruksprodukter (kjøtt, huder, korn) til Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg