Sukkulenter

Sukkulenter er blitt populære prydplanter, og er ofte lettstelte ettersom de kan klare seg i perioder uten vann.

CAM-planter har en variant (CAM) av fotosyntese som er tilpasset tørke. Hos CAM-planter er spalteåpningene lukket på dagtid for å spare på vannet og åpne kun på natta. Plantene tar dermed opp karbondioksid (CO2) om natta, som lagres som eplesyre i vakuoler. Om dagen spaltes eplesyren og frigir CO2 som brukes i fotosyntesen. Bladene blir merkbart surere i løpet av natten.

Faktaboks

Etymologi

Forkortelse for crassulacean acid metabolism

Mange CAM-planter er sukkulenter, med tykke blad som kan lagre mye vann. Et eksempel er bergknappfamilien, Crassulaceae. En høy andel CAM-planter vokser i ørkenområder med stor forskjell i dag- og nattemperatur. CAM-planter har evolvert flere ganger, uavhengig av hverandre.

Plantegrupper med CAM

CAM-planter i ørkenområder har gjerne velutviklet epidermis i tillegg til tykke blad, slik at vannet ikke slipper så lett ut av bladene. Små luftrom i bladene og store vakuoler i cellene er også vanlig. Eksempler er kaktus og agave.

Epifytter i orkide- og ananasfamilien som vokser oppe i tropiske trær kan være utsatt for vannmangel, og blant disse finnes også CAM-planter.

Mange vannplanter er også CAM- eller C4-planter. Diffusjon av gasser går ca. 10 000 ganger saktere i vann enn i luft (Ficks diffusjonslover), noe som gjør CO2 til en begrenset ressurs. CAM-planter i vann er tilpasset en daglig svingning i CO2-konsentrasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg