Veggen de Luxe fra Bruksbo Tegnekontor ved Torbjørn Afdal og Rolf Hesland. Produsert av Ringerike Møbel- og Trevarefabrikk. Av /Preus museum. Begrenset gjenbruk

Bruksbo Tegnekontor

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Krobo. Produsert av Mellemstrands Trevareindustri. Ca. 1962.
Krobo
Av /Blomqvist Kunsthandel.
Rolf Hesland. Hvilestol. Modell: Teddy. Produsert av Bjarne Hansens Verksteder. Omtrent 1956-1957.
Armlenestol
Av /Blomqvist Nettauksjon.

Artikkelstart

Bruksbo Tegnekontor var et norsk tegnekontor for møbler og interiører. I tre tiår var firmaet et av Norges ledende innenfor sitt område. I 1965 var 6,5 prosent av alle solgte norske møbler på hjemmemarkedet tegnet ved Bruksbo, og 20 prosent av alle eksporterte møbler var Bruksbo-modeller.

Tegnekontorets mest kjente formgiver var Torbjørn Afdal, som blant annet stod bak bestselgeren Krobo-benken.

Historikk

Bruksbo Tegnekontor ble etablert i 1941 av interiørarkitekt Arne Remlov og Per Tannum, som drev møbelforretningene P.T. Møbler og Møbel-Tannum. Den første tiden formga Remlov møbler for Tannums møbelforretninger. I 1941–1942 ble Bruksbo utvidet med interiørarkitektene Gunnar Eriksen og Runar Børresen. Møblene deres var i en oppmyket funksjonalistisk stil, preget av materialknappheten under andre verdenskrig.

Torbjørn Afdal

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Form. Produsert av Nesjestranda Møbelfabrikk. 1955.
Torbjørn Afdal og Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Veggen de Luxe. Produsert av Ringerike Møbel- og Trevarefabrikk.

Den nyutdannede Torbjørn Afdal ble ansatt på Bruksbo tegnekontor i 1946. Han var en av etterkrigstidens mest produktive møbeltegnere. I 1955 tegnet Afdal spisestuen Form for Nesjestranda Møbelfabrikk. Spisestuestolen hadde bueformet toppstykke med elegante sammenføyninger i overgangen mellom ryggen og de korte armlenene. Form ble tildelt gullmedalje på håndverksmessen «So wohnt Europa» i München i 1959.

Den følgende tiårsperioden tegnet Torbjørn Afdal solide modeller. Han raffinerte de formmessige kvalitetene og foretrakk eksklusive materialer som teak, palisander og lær. Lenestolen Hunter fra 1960 og den populære spisestuestolen Darby (omtrent 1962) er to modeller som føyet seg inn rekkene av Afdals designklassikere.

Samtidig formga Afdal en rekke barskap og skrivebord. De eksklusive skrivebordene Svebo, Duo, Tele og Bali ble med små variasjoner produsert over de samme konstruksjonsprinsippene. Barskapet Times var enkelt konstruert og tilpasset en rasjonell produksjon, sammenlignet med det mer påkostede skapet Fokus.

Torbjørn Afdals konferansemøbelserie Minerva slo godt an i både inn- og utland. Særlig ble konferansestolene i lær og palisander (i både høy og lav utgave) produsert over lang tid. Hans kanskje mest kjente møbel er flerbruksbenken Krobo. Den var å få i flere lengder og trematerialer. I tillegg kunne den kompletteres med ulike moduler tilpasset LP-plater og Hi-Fi-utstyr. Sammen med Hesland utviklet han også den populære veggseksjonen Veggen de Luxe.

Rolf Hesland

Rolf Hesland ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Scala. Produsert av Bagn Møbelindustri. Ca. 1966/67.

Rolf Hesland ble ansatt på tegnekontoret i 1950. De første årene formga han en rekke stoppede lenestoler, som Metro og Tuba. I 1958–1959 tegnet Hesland den innovative og elegante armlenestolen Fox. Han utviklet over tid flere populære kombinasjonsmøbler. Kombi (rundt 1962) kunne kjøpes stykkevis – som seng, skap, hyller og skuffer – alt etter økonomi og behov.

Seksjonsmøblementet Tema var tilpasset offentlige innredninger og var å få som stoler, sofaer og bord. LP-platekurven Scala er Heslands kanskje mest kjente enkeltmøbel. Den ble laget i sponplate med dekkfiner i teak eller palisander.

PLUS og andre designere

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Sofa og lenestol. Teak og hud. Modell Lincoln. Produsert ved Svein Bjørneng. Trolig i produksjon fra tidlig 1960-tallet.

Da Per Tannum i 1958 etablerte brukskunstorganisasjonen PLUS i Fredrikstad, ble også et møbelmodellverksted opprettet. De utførte prototyper for Bruksbo Tegnekontor og en rekke møbelprodusenter. Torbjørn Afdal var kunstnerisk leder for verkstedet samtidig som han ledet tegnekontoret.

I tillegg til Afdal og Hesland arbeidet blant annet Harry Moen, Peter Opsvik og Gunleik Svartdal for Bruksbo Tegnekontor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Yvenes, Marianne mfl (red.) (2008). Et PLUS i norsk designhistorie. Brukskunstorganisasjonen PLUS 1958-1978, Fredrikstad Museum/Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940-1975, Samler & Antikkbørsen
  • Linder, Mats (2011). «Bruksbo Tegnekontor», Samler & Antikkbørsen, 7/2011
  • Linder, Mats (2019). Bruksbo Tegnekontor, Form Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg