Gunleik Svartdal

Faktaboks

Gunleik Svartdal
Født
31. mai 1931, Flatdal i Telemark
Gunleik Svartdal.
Portrettbilde

Artikkelstart

Gunleik Svartdal er en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han er mest kjent for å tegne stoler til norske kirkebygg. Det viktigste oppdraget var leveringen av 800 stoler til signingen av kong Harald og dronning Sonja i Nidarosdomen i 1991.

Oppvekst og studier

Gunleik Svartdal ble født på kunstnerstedet Nutheim i Flatdal i Telemark. Faren drev landhandleri, skyss-stasjon, revefarm, bakeri, slakteri, og i tillegg kjøpte og solgte han antikviteter. Nutheim huset kjente malere som Henrik Sørensen og Erik Werenskiold. Som ungdom begynte Svartdal på den lokale snekkerskolen. Da læreren ble syk etter to år overtok Svartdal undervisningen. I 1949 gikk han på Yrkesskolen i Lunde i ett år. Etterpå gikk veien videre til Oslo Elementærtekniker, der han studerte ved motor- og billinjen.

I perioden fra 1954 til 1958 studerte Svartdal ved Treavdelingen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), og ble uteksaminert som interiørarkitekt og møbeldesigner. Bernt Heiberg var avdelingsleder. Blant øvrige lærere kan nevnes Birger Dahl, Bjørn A. Larsen, Lars Hjelle og Markvard Antun. Etter SHKS begynte Svartdal å jobbe for Erfa Systemer, som hadde reoler og butikkinnredninger som spesialområde.

Bruksbo Tegnekontor

Gunleik Svartdals Bondal har en spesiell utformet rygg som skiller seg fra tradisjonelle Jærstoler. Stolen var tenkt serieprodusert av Sandvik & Co., men det stoppet ved noen få eksemplarer.
Stol
Av .

Høsten 1961 ble Gunleik Svartdal ansatt ved Bruksbo Tegnekontor. Han erstattet Norvald Rydjord som var på tegnekontoret kun en kort periode. Det var en utfordrende og lærerik tid for Svartdal å komme inn blant de profilerte møbeldesignere Torbjørn Afdal og Rolf Hesland. Etter hvert konsentrerte han seg om møbler til kontraktsmarkedet. Snart etablerte Svartdal god kontakt med kunder han tegnet innredningsløsninger og møbler for. Det var møbler til hoteller, bedrifter og institusjoner. Svartdal fikk gjennomslag for sine modeller, og han fikk gjennom dette også vist sin design på møbelmesser.

Gaustablikk Høyfjellshotell

Interiør fra Gaustablikk Høyfjellshotell med Gunleik Svartdals stol Geilo.
Hotellinteriør
Av .

Gunleik Svartdal var ansvarlig for innredningen av Gaustablikk Høyfjellshotell i Telemark i 1970. Sentralt stod hans stol Geilo som ble produsert av Ivar Nord Møbelfabrikk. Stolen ligner en stolpekonstruert stol med bein av rundstaver. Sete og rygg i utspent, tykk hud danner en fin kontrast til trekonstruksjonen.

Stolen Faktor

Svartdal har kontinuerlig fokusert på stolens kvalitet og funksjon. Faktor med stoppet sete og rygg gir meget god sittekomfort. Ryggen har en bue som gir god støtte både med stoppet rygg, rygg med spiler eller finert rygg. Stolen er ofte brukt i offentlige rom og tilfredsstiller de høyeste krav, som sammenkobling og stabling. Faktor ble brukt i Østerås kirke i 1974, og opprinnelig produsert av firmaet Biri Møbelfabrikk.

Møbelserien Birileik

Sofagruppen Birileik til Svartdal ble tildelt prisen for Årets Møbel i 1982. Produsert av Biri Møbelfabrikk fra 1982.
Møbel
Av .

I 1982 lanserte Biri Møbelfabrikk Svartdals Birileik i heltre furu. Spesiell er bueformen mellom møbelets vertikaler og horisonttaler. Da Birileik kom på markedet ble den godt mottatt. I løpet av kort tid omsatte møbelserien for rundt en million kroner. Som en anerkjennelse for Svartdals annerledes design fikk han prisen «Årets Møbel -82».

Stolen Fox

Et kunstnerisk høydepunkt for Bruksbo i 1980-årene var Gunleik Svartdals stol Fox. Signifikant for stolen er konstruksjonen i bøk med spent hud til sete og rygg. Fox var kostbar å produsere, og ble kun solgt til kontraktmarkedet. Stolen ble også utført i stålrør, men denne varianten kom aldri i serieproduksjon.

Stol til signingen 1991

Gunleik Svartdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Nidaros. Beiset bøk og flettet sete. Produsert av Fyresdal Tre fra 1991. Stolen ble designet til signingen av Kong Harald og Dronning Sonja i 1991.
Stol
Av .

Gunleik Svartdals stol Nidaros ble designet og laget på oppdrag i anledning signingen av kong Harald og dronning Sonja i Nidarosdomen i 1991. Stolen, som er stabelbar, ble produsert ved Fyresdal Tre. På baksiden under setet er det et lite rom for salmeboken. Som flere av Svartdals stoler er Nidaros historisk forankret i bondesamfunnets enkle stoler. Her er den transformert til et funksjonalistisk møbel tilpasset og underordnet kirkerommet.

Svartdal Design

I 1990 etablerte Gunleik Svartdal firmaet Svartdal Design sammen med Bruksbo AS ved Per Arild Tannum. Den tidligere arbeidsgiveren var nå blitt partner med Svartdal. Formålet med det nye firmaet var å videreføre Bruksbo Tegnekontor med produktutvikling og handelsvirksomhet. I Svartdal Design jobbet Svartdal som designer, selger og produktutvikler. Tannum hadde en mer tilbaketrukket rolle i selskapets daglige drift. I 2008 kjøpte Gunleik Svartdal ut Per Arild Tannum.

Gunleik Svartdal drev selskapet videre, og inngikk jevnlig nye kontrakter. Han har opp gjennom årene samarbeidet tett med Kirkekonsulenten, og har levert stoler til flere hundre kirker. Siden 1990-tallet har han jobbet tett med Fyresdal Tre og eieren Jonny Erikstad. Svartdals tre modeller; Faktor, Nidaros og Finera er i kolleksjonen, og stolene leveres i flere varianter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen
  • Linder, Mats (2019). Bruksbo Tegnekontor, Form Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg