Rolf Hesland er en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Med platekurven Scala og veggreolen Veggen de Luxe bidro han med kvalitetsdesign til en større kjøpegruppe.

Hesland tok diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1949. Året etterpå begynte han som formgiver og interiørarkitekt på Bruksbo Tegnekontor. Den første tida tegnet han en rekke overstoppede lenestoler, deriblant Metro og Tuba. Disse ble utstilt i Chicago i 1951 og fikk positive omtaler.

Sammen med Torbjørn Afdal utviklet Hesland reolsystemet Veggen de Luxe. Det ble en stor kommersiell suksess, produsert av Ringerike Møbel- & Trevarefabrikk og Haug Snekkeri. I tillegg ble Veggen de Luxe lisensprodusert i Italia.

I 1958 formga han armlenestolen Fox. Spesielt for Fox er ryggens to lag med utspent hud med et lag av støpt polyester imellom slik at ryggen fikk sin spesielle form og stivhet. Det australske firmaet Dunstone Design produserer for øvrig stolen Hesland Chair, som er sterkt påvirket av Fox.

Heslands mest kjente modell i tillegg til Veggen de Luxe, er LP-platekurven Scala, som ble produsert av Bagn Møbelindustri fra annen halvdel av 1960-tallet. Han tegnet også spesialinnredninger for en rekke hoteller, som for eksempel Astoria i Oslo.

  • Linder, Mats. Norske Designmøbler 1940–1975. Samler & Antikkbørsen. Drammen, 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.