Rolf Hesland

Faktaboks

Rolf Hesland
Født
4. april 1926, Oslo
Rolf Hesland.
Portrettbilde

Artikkelstart

Rolf Hesland er en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Med avisboksen Scala og veggreolen Veggen de Luxe bidro han med kvalitetsdesign til en stor kjøpegruppe.

Utdannelse og Bruksbo

Hesland tok diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1949. Året etterpå begynte han som formgiver og interiørarkitekt på Bruksbo Tegnekontor. Den første tida tegnet han en rekke overstoppede lenestoler, deriblant Metro og Tuba. Disse ble utstilt i Chicago i 1951 og fikk positive omtaler.

Veggen de Luxe og Fox

Sammen med Torbjørn Afdal utviklet Hesland reolsystemet Veggen de Luxe. Det ble en stor kommersiell suksess, produsert av Ringerike Møbel- & Trevarefabrikk og Haug Snekkeri. I tillegg ble Veggen de Luxe lisensprodusert i Italia.

I 1958 formga han armlenestolen Fox. Spesielt for Fox er ryggens to lag med utspent hud med et lag av støpt polyester imellom slik at ryggen fikk sin spesielle form og stivhet. Det australske firmaet Dunstone Design produserer for øvrig stolen Hesland Chair, som er sterkt påvirket av Fox.

Scala

Rolf Hesland. Avisboks. Modell: Scala. Produsert ved Bagn Møbelindustri. I produksjon fra ca. 1966.

Heslands mest kjente modell i tillegg til Veggen de Luxe, er avisboksen Scala, som ble produsert av Bagn Møbelindustri fra annen halvdel av 1960-årene. Han tegnet også spesialinnredninger for en rekke hoteller, som for eksempel Astoria i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen
  • Linder, Mats (2018). Veggen og Veggen de Luxe, Samler & Antikkbørsen, 7/2018
  • Linder, Mats (2019). Bruksbo Tegnekontor, Form Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg