Faktaboks

Rolf Hesland
Født
4. april 1926, Oslo
Portrettbilde
Rolf Hesland.
Portrettbilde

Rolf Hesland er en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han har satt dype spor i norsk møbelindustri. Med avisboksen Scala og veggreolen Veggen de Luxe bidro han med kvalitetsdesign til en stor kjøpegruppe.

Utdannelse

Rolf Hesland vokste opp i Oslo. Under okkupasjonsårene gikk han på lærlingskole på Hammerborg skole. Der utdannet han seg i både snekring og konstruksjon, med Arne Korsmo som en av lærerne. Korsmo var også lærer da Hesland gikk videre for å studere interiørarkitektur i treklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Sammen med Ivar Kristoffersen tegnet han et dekketøyskap i mahogni, som ble utstilt på Kunstindustrimuseet i Oslo 1948. Året etterpå løste han diplomoppgaven.

Bruksbo Tegnekontor

Stol
Armlenestolen Boss ble designet av Rolf Hesland for Bjarne Hansens verksteder ca. 1952.
Stol
Av .

Høsten 1950 ble Hesland ansatt som designer på Bruksbo Tegnekontor. Første dag på den nye jobben startet uten arbeidssted. Per Tannum foreslo at at han skulle dele kontor med sjefsdesigneren Torbjørn Afdal. Senere satte Hesland og Afdal opp en delevegg og installerte Bruksbo Tegnekontor vegg i vegg med Tannum. En av de første tingene Hesland tok tak i var å systematisere arkivet over møbeltegningene.

En av Bruksbos forpliktelser som agentur var å forsyne samarbeidende møbelprodusenter med nye modeller. Afdal og Hesland tegnet stoler, senger, bord og andre møbler etter eget hode. Innimellom fikk de innspill fra Bruksbos salgsavdeling om aktuelle møbeltyper. På møtene med salgsavdelingen diskuterte de også hvilke modeller som passet den enkelte bedrift. Så var det opp til salgsavdelingen å selge inn produktet.

I tiden 1951-1954 tegnet Hesland en rekke overstoppede lenestoler, deriblant Boss, Metro og Tuba. De ble alle utstilt på en salgsutstilling i Chicago i 1951, der de fikk positive omtaler. I den samme perioden tegnet han flere spisestuemøblement, alene eller sammen med Afdal. Heslands spisestuemøblement Stuart i teak (1956) for Haug Snekkeri var solide møbler med fin dimensjonering. Spisestuestolen var med tidstypisk knekk høyt opp på ryggen. En annen god modell var spisestuen Mikkel i malt furu (cirka 1953).

Veggen de Luxe

Seksjon
Veggen de Luxe var opprinnelig et felles prosjekt mellom Rolf Hesland og Torbjørn Afdal.
Seksjon
Av .

I lang tid var vegghylla Veggen det viktigste produktet til Bruksbo. Den ble opprinnelig tegnet av den svenske interiørarkitekten Gustav Axel Berg. Rundt 1955 diskuterte Torbjørn Afdal og Rolf Hesland om å lage en ny seksjon. I stedet for å videreutvikle Veggen valgte de å designe et helt nytt produkt. Målet var å få til et bedre og mer luksuriøst møbel. Hesland og Afdal gikk derfor for den mer eksklusive teaken.

Etter at de grunnleggende prinsippene ved Veggen de Luxe var ferdige overtok Rolf Hesland oppgaven med å tegne resten av systemet. Veggen de Luxe ble raskt en suksess og systemet fikk stadig nye deler. Skapene kom med ulike utførelser og funksjoner. Etterspørselen var så stor at ordrebøkene til Ringerike Møbel- & Trevarefabrik ble fylt opp. Derfor ble Haug Snekkeri satt til å produsere seksjonen for det internasjonale markedet, først og fremst USA. Samtidig produserte en fabrikk i Italia for det italienske markedet og en fabrikk i Frankrike for sitt hjemmemarked.

Fox

Stol
Rolf Heslands stol Fox ble produsert av Haug Snekkeri.
Stol
Av .

I tiden rundt 1958 tegnet Rolf Hesland seter til småbåter for båtprodusenten Selco. Der fikk han opp øynene for plaststøping. Under arbeidet med stolen Fox ønsket Hesland å forme ryggen på en måte som var umulig ved bare å ha tykk hud spent til konstruksjonen. Selco støpte et plastskjold som ble plassert mellom to stykker hud. Resultatet var en avstivet rygg som beholdt formen. Modellavdelingen i Maridalsveien laget en prototyp i tre som Bruksbos salgsavdeling var svært fornøyde med. Haug Snekkeri, som ellers produserte bord, ble interessert i stolen. Fox, som kom i serieproduksjon i 1959, solgte i mer enn tusen eksemplarer.

I senere år har det australske firmaet Dunstone Design produsert stolen Hesland Chair, som er sterkt påvirket av Fox.

Populære systemmøbler

Rundt 1962 tegnet Hesland Kombi, byggemøbler for hybler og barneværelser. Delene kunne kjøpes løst i ulike seksjoner, deriblant hyller, seng, skuffer, skrivebordplater og skap. De var å få i lakkert furu og malt i ulike farger.

Hesland utviklet flere kombinasjonsmøbler, deriblant seksjonsmøblene Tema. Tema var å få som stoler med og uten armlener, sofaer, bord og blomsterbord. På grunn av sine variasjonsmuligheter var Tema ypperlig egnet for offentlige innredninger, som venterom og lærerværelser. Tema ble en av Bruksbos aller største salgssuksesser.

God design

Avisboks
Rolf Hesland. Avisboks. Modell: Scala. Produsert ved Bagn Møbelindustri. I produksjon fra ca. 1966.

Hesland har også mange gode modeller på samvittigheten som ikke har blitt store salgssuksesser. Lenestolen Montana for Stranda Industri har en rettvinklet konstruksjon, som heller pekte fremover i tid. Sammen med kollegaen Gunnar Sørlie laget han en eksperimentell stol som kun ble produsert i få eksemplarer.

Torbjørn Afdal, Rolf Hesland og Gunleik Svartdal tegnet alle møbler av finerte sponplater. Mest kjent er Heslands avis- og LP-platekurv Scala som Bagn Møbelindustri produserte fra omkring 1966. Scala kom i to størrelser og med forskjellige type finér. Vanligst var teak og palisander.

Interiørarkitekten

Hesland ble regelmessig innleid av hotelleier Alf Müller til flere hotellprosjekter fra slutten av 1950-årene og frem til begynnelsen av 1980-årene. Ved utviklingen av hotellserien Astoria ble det lagt vekt på at møblene skulle være pene, hensiktsmessige i bruk og enklest mulig å vedlikeholde og renholde. I tillegg til å tegne møbler virket Hesland også som interiørarkitekt, deriblant ved flere av Bruksbos utstillinger, som München-messen i 1964.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen
  • Linder, Mats (2018). Veggen og Veggen de Luxe, Samler & Antikkbørsen, 7/2018
  • Linder, Mats (2019). Bruksbo Tegnekontor, Form Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg