Brudespore er en ganske vanlig og vidt utbredt orkidé i Norge. Denne arten har nektar og besøkes av ulike insekter både dag og natt.

Brudespore er mellom 15 og 50 centimeter høy med en blomsterstand bestående av et tjuetalls eller flere lyserøde blomster. Individer med rent hvite blomster er ikke uvanlig. Blomsten hos brudespore består, som hos mange orkidéer, av seks blomsterblader og ett av dem er en ganske brei leppe som er grunt delt i tre lapper og som kan fungere som landingsplass for besøkende insekter. To av blomsterbladene er ganske smale og spriker ut på sida. De tre resterende blomsterbladene er samla som en hjelm over åpninga til nektarspora.

Nektarspora er rundt 1,5 centimeter lang. Pollenkøllene (polliniene) sitter på oversida av åpninga til nektarspora slik at de vil festes til pollinator ved besøk. Brudespore avgir en ganske sterk krydderaktig duft som gjerne beskrives som nelliklignende.

Bladene hos brudespore er ganske smale, rundt 1 centimeter breie, og ganske spisse.

Brudespore forekommer i åpen skog, beitemark, slåtteeng og rikere myrområder. Arten er relativt vanlig i det meste av Norge, men er ganske sjelden i Agder. Høyderekorden for arten er på 1560 meter over havet i Lom (Oppland). Brudespores verdensutbredelse er Eurasia.

Brudespore er den eneste arten i slekta Gymnadenia i Norge, men i seinere tid har noen forskere oppfattet former av arten som en egen art (G. densiflora), praktbrudespore eller tettbrudespore. Dette er en variant som skilles på breiere og flere blader og lengre blomsterstander med flere blomster. Praktbrudespore oppfattes av Artsdatabanken som en underart av brudespore med systematisk navn G. conopsea ssp. densiflora, mens hovedformen navngis som underarten G. conopsea ssp. conopsea og med norsk navn engbrudespore.

En nærstående art finnes i sørøstlige deler av Sverige, duftspore, G. odoratissima.

Brudespore besøkes av mange ulike insekter, men i hovedsak er dette sommerfugler. Arten har sterke visuelle og duftmessige signaler og besøkes både av dagaktive og nattaktive insekter. Observerte dagaktive pollinatorer er neslesommerfugl, stor kålsommerfugl, bloddråpesvermere og dansefluer (slekta Empis). Av nattaktive pollinatorer er ulike arter av nattfly og tussmørkesvermere observert.

Brudespore har i Rødlista av 2015 kategorien livskraftig (LC).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.