Dansefluer er en familie av insekter i ordenen tovinger. Det finnes 164 arter i Norge. Noen arter vekker oppmerksomhet når de i store svermer utfører paringsdans over innsjøer, myrer og åpent skogslende.

Dansefluene kjennes gjerne på spydaktige munndeler og behåret kropp.

Dansefluen Empis tessellata av S Drozd Lund/Biopix. CC BY NC 3.0

De varierer i lengde fra noen mm til over 1 cm og kjennes blant annet på nedoverrettede, spydaktige munndeler og ofte langt behåret kropp. Noen har brune vinger, andre er vingeløse, mens de fleste har «normale» fluevinger.

De er enten rovdyr eller spiser nektar og pollen. Noen arter vekker oppmerksomhet når de i store svermer oppfører sin paringsdans over innsjøer, myrer og åpent skogslende. Når hannen gjør alvorlige tilnærmelser, har han som regel med seg en nyfanget flue som niste til bruden under bryllupsflukten. Han risikerer ellers selv å bli spist når rusen er over.

Larvene utvikles i fuktig jord, i råtnende plantemateriale eller råtten ved. Noen er akvatiske. Alle larvene er rovdyr, som oftest på andre tovinger.

Det finnes 3000 kjente arter av dansefluer i verden, og i Norge er det funnet 164 arter. Den nærstående familien Hybotidae har ytterligere 125 norske arter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.