dansefluer

Artikkelstart

Dansefluer er en familie av insekter i ordenen tovinger. Det finnes 164 arter i Norge. Noen arter vekker oppmerksomhet når de i store svermer utfører paringsdans over innsjøer, myrer og åpent skogslende.

Faktaboks

Også kjent som
Empididae

Beskrivelse

Dansefluene kjennes gjerne på spydaktige munndeler og behåret kropp.
Av /Biopix.
Lisens: CC BY NC 3.0

De varierer i lengde fra noen mm til over 1 cm og kjennes blant annet på nedoverrettede, spydaktige munndeler og ofte langt behåret kropp. Noen har brune vinger, andre er vingeløse, mens de fleste har «normale» fluevinger.

Levevis

De er enten rovdyr eller spiser nektar og pollen. Noen arter vekker oppmerksomhet når de i store svermer oppfører sin paringsdans over innsjøer, myrer og åpent skogslende. Når hannen gjør alvorlige tilnærmelser, har han som regel med seg en nyfanget flue som niste til bruden under bryllupsflukten. Han risikerer ellers selv å bli spist når rusen er over.

Larvene utvikles i fuktig jord, i råtnende plantemateriale eller råtten ved. Noen er akvatiske. Alle larvene er rovdyr, som oftest på andre tovinger.

Systematikk og utbredelse

Det finnes 3000 kjente arter av dansefluer i verden, og i Norge er det funnet 164 arter. Den nærstående familien Hybotidae har ytterligere 125 norske arter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg