Kålsommerfugler

Kålsommerfugl. Stor kålsommerfugl, hann. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Stor kålsommerfugl er en sommerfuglart i familien hvitvinger (Pieridae).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pieris brassicae
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Den er en dagsommerfugl med melkehvite vinger som har svarte vingespisser, og 6 centimeter vingespenn. Hunnen har dessuten to runde, svarte flekker midt på forvingene. De gule, kjegleformede eggene legges i kolonier på undersiden av bladene.

Larven blir 4 centimeter lang som fullvoksen. Den er gulgrønn, med gule striper og svarte flekker. Som de andre sommerfugllarvene som opptrer på kålvekstene, har de tre par brystføtter og fem par vorteføtter på bakkroppen. Larvene forpupper seg på loddrette underlag som gjerder, trestammer og husvegger. Den overvintrer som puppe og er vanlig over hele landet.

Det opptrer to generasjoner om året. Larvene av andre generasjon opptrer langt mer tallrikt på arter i korsblomstfamilien. På kålvekster kan det gjøres skade ved at kolonier av larver spiser på de ytre bladene, så bare de groveste nervene står igjen. Som regel vil bestanden bli holdt nede av snyltevepsen Cotesia glomeratus, samt virussykdommer, bakteriesykdommer og soppsykdommer. Klaser av gule kokonger utenpå døde eller døende larver røper parasitteringen av snylteveps.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stor kålsommerfugl
Pieris brassicae
Artsdatabanken-ID
46548
GBIF-ID
1920506

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg