Bjerkreimsvassdraget, vassdrag i Rogaland, det lengste vassdraget i fylket etter Suldalsvassdraget, i Forsand, Gjesdal, Bjerkreim og Eigersund kommuner, dels også i Sirdal kommune i Vest-Agder. Bjerkreimsvassdraget består i øvre del av tre hovedløp, alle med hovedretning mot sørvest: Maudalsåna (Storåna), Austrumsdalsåna (Hofreistæåna) og Ørsdalsåna (Oreåna). Alle har sine øverste kilder i heiene på grensen til Sirdal.

Maudalsåna og Austrumsdalsåna møtes ved Malmeim ovenfor vannet Hofreistæ; herfra heter elva Malmeimsåna. Nedenfor Hofreistæ skifter hovedløpet navn til Hofreistæåna, og denne munner ut i Svelavatnet (76 moh.) ved kommunesenteret Vikeså. Nedenfor Svelavatnet skifter elva igjen navn; herfra heter hovedløpet Bjerkreimselva. Etter vel to km tar den opp Ørsdalsåna (Oreåna) fra Ørsdalsvatnet, og elva renner herfra i en sørsørvestlig retning til munningen i Tengshølen like nord for bysenteret i Egersund; nedre løp ofte kalt Tengselva.

Vassdraget har mange store vann, størst er Ørsdalsvatnet (12,4 km2) og Birkelandsvatnet (5,1 km2). Nedbørfeltet utgjør i alt ca. 791 km2, største lengde 68 km. Bjerkreimsvassdraget har spredt forekomst av bever, og nedre løp er lakserikt. I 2016 ble det tatt 7632 kg laks, og vasdraget hadde dette året den største fangsten på kyststrekningen mellom Numedalslågen og Lærdalselva.

I Bjerkreimsvassdraget er det utbygd sju kraftverk med en samlet maskininstallasjon på 32,2 MW og en midlere årsproduksjon på 130 GWh (2016). Maudal kraftverk i øvre del av vassdraget står for 78 prosent av denne produksjonen. Den utbygde kraften utgjør bare rundt 1/6 av utbyggingspotensialet. Verneverdien er imidlertid høy og har vært økende ettersom flere andre vassdrag i regionen er blitt utbygd, og Regjeringen foreslo 2004 å ta vassdraget inn i verneplanen for vassdrag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.