Rogaland - energi

Elektrisitetsforsyningen formidles gjennom distribusjonsnett som eies av flere distribusjonsverk, hvorav de største er Lyse og Haugaland Kraft.

Nettoforbruk av elektrisk energi i Rogaland var 2011 i alt 10 569 GWh. Årlig produseres gjennomsnittlig 17 160 GWh vannkraft innen fylket, dette utgjør 8,0 prosent av landets totale produksjon (2012).

Produksjonen foregår i all hovedsak i fire utbyggingsprosjekter/ områder: Suldal-Røldal (Suldalsvassdraget), Ulla-Førre som er overført til kraftverk i Suldalsvassdraget, Storelvvassdraget i Sauda og vassdragene som munner ut i Lysefjorden (Stølsåna/Lyseåna til fjordbotnen, Fløyrlielva på sørsiden). I disse fire områdene produseres rundt 90 prosent av fylkets vannkraft (2012).

Når en ser bort fra det som det er gitt konsesjon for, og det som er vernet, utgjør gjenværende utbyggbar vannkraft i Rogaland ca. 1546 GWh i midlere årsproduksjon, noe som svarer til 5,5 prosent av landets totale gjenværende utbyggingspotensial for vannkraft (2012).

Av vindkraft er det i Rogaland bygd ut en maskininstallasjon på 74,8 MW, 9,2 prosent av hele landets (2013). Vindkraften ga dette året en produksjon på 228 GWh i fylket, 12,0 prosent av landets samlede produksjon av vindkraft. Det er tre vindkraftanlegg i fylket, Høg-Jæren 1 og 2 og Utsira.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg