I Norge har de fleste ferskvannslokaliteter en vannkvalitet som gjør det følsomme for tilførsel av sur nedbør. Vannet har generelt lav bufferevne. Tilførsel av sur nedbør til nedslagsfeltet fører derfor til en forsuring av vannet i bekker, elver og innsjøer.
Det er sjelden syren i seg selv forårsaker dødelighet hos fisk og andre organismer i ferskvann; kun ved pH-verdier under 5,0 vil det inntre dødelighet på grunn av syren (det vil si høy konsentrasjon av hydrogenioner, H+). De aller fleste sure vassdrag her i landet har pH-verdier mellom 5 og 6. Men også ved disse pH-verdiene kan organismene oppleve økt stress, avhengig av vannkvaliteten ellers.
Den viktigste årsaken til at fisk dør i sure vann er forekomsten av ustabile kjemiske former av aluminium (Al). Konsentrasjonen av aluminium i vann øker som en følge av utlekking fra nedslagsfeltet. Dette skyldes ionebyttereaksjoner som skjer som følge av tilførsel av sur nedbør. Dødelighet hos fisk kan inntreffe ved forholdsvis høye pH-verdier dersom ustabile aluminiumsformer forekommer i høye konsentrasjoner. Ulike fiskearter har ulik toleranse både for aluminium og syre; laks er den første som forsvinner ved forsuring (den synes å være spesielt følsom for aluminium). Følsomheten vil også variere avhengig av variasjon i temperatur, samt i vannkvaliteten generelt.
Målet med kalkingen er formulert slik: Kalkingen skal sikre eller gjenskape minimum "god økologisk tilstand" slik det er beskrevet i vannforskriften (Forskrift om rammer for vannforvaltningen) samt sikre god tilgang til fritidsfiske i forsuringsrammede områder.
Tilsetting av kalk hever pH-verdien ofte godt over 6,0, noe som også fører til at aluminium mister sin giftighet. Kalkingen bidrar dermed til å bevare det biologiske mangfoldet i norske ferskvann, og samtidig sikrer det et fisketilbud til grunneier og sportsfiskere. Det er angitt av 12 bestander av laks er sikret gjennom kalkingsvirksomheten, mens minst 2500 bestander av innlandsfisk er reddet. Det er stort sett ørret som har vært fokus når det gjelder innlandsfisk.
Kalking kan ha noen uønskede bieffekter. En effekt er at de gjenoppbygde bestandene av innlandsfisk kan bli så store at det blir lite mat igjen til hver enkelt fisk. Dette betyr at fisken blir småvokst og lite attraktiv. Dette er trolig naturtilstanden i mange vann. Kalkingsaktiviteten kan også føre til lokal opphopning av kalk som ikke løser seg opp; dette kan føre til tilslamming av sediment, negative effekter for vannvegetasjon og bunndyr samt at det er visuelt uønsket. God planlegging og gjennomføring av prosjektene reduserer forekomsten av slike uønskede effekter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.