Bernard Haitink

Faktaboks

Bernard Haitink
Bernard Johan Herman Haitink
Uttale
hˈaitink
Født
4. mars 1929, Amsterdam, Nederland

Artikkelstart

Bernard Haitink er en nederlandsk tidligere dirigent, en av de ledende i sin generasjon. Haitnik var blant annet i mange år sjefdirigent for Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam og musikksjef ved Covent Garden-operaen i London.

Haintink trakk seg tilbake i 2019, 90 år gammel, etter å ha holdt avskjedskonserter med flere ledende orkestre.

Utdannelse

Haitink er født og oppvokst i Amsterdam og studerte ved konservatoriet i hjembyen. Her hadde han fiolinen som instrument og studerte også direksjon. Han deltok på dirigentkurser ledet av Ferdinand Leitner 1954–1955.

Karriere

Karrieren som dirigent innledet Haitink i 1954 ved Den nederlandske radiofilharmonien i Hilversum. Han var sjefdirigent her til 1959.

Haitink ble i 1959 engasjert som førstedirigent ved Concertgebouw-orkesteret etter at sjefdirigenten Eduard van Beinum døde plutselig. Han rykket opp til sjefdirigent i 1961, de første to sesongene i delt lederskap med Eugen Jochum, men siden som alene sjefdirigent helt til 1988. Med dette orkesteret vant han seg et internasjonal ry, også gjennom plateinnspillinger for selskapene Philips, EMI og Decca.

De siste årene her var Haitink i konflikt med bevilgende myndigheter over finansieringen av orkesterets virksomhet, og dette endte med hans avgang i 1988. I 1999 lot han seg imidlertid utnevne til honorær dirigent.

I tillegg til Amsterdam har London vært Haitinks musikalske hjemby, med flere langvarige faste engasjementer. Han var sjefdirigent for London Filharmoniske Orkester 1967–1979, musikksjef ved operafestspillene i Glyndebourne 1978–1988 og musikksjef ved Covent Garden-operaen 1987–2002.

Haitinks avskjed med Promenadekonsertene i London i 2019 var visstnok den 90. konserten han ledet ved denne festivalen.

Paralellt har Haitink hatt en vesentlig del av sin karriere ved amerikanske orkestre. Han var fast gjestedirigent ved Boston Symfoniorkester 1995–2004 og førstedirigent for Chicago Symfoniorkester 2006–2010.

Hans tid som sjefdirigent ved Staatskapelle Dresden ble kort, da han ble engasjert i 2002 og sluttet i 2004 etter en disputt med intendanten.

Haitink har honorære titler ved blant annet Berlinfilharmonien og Boston Symfoniorkester. Han har i mange år ledet mesterklasser i direksjon i Luzern.

Innspillinger

Haitink har ledet innspillinger av et allsidig repertoar. Han har ofte dirigert senromantikkens store orkesterverker, ikke minst symfoniene til Anton Bruckner og Gustav Mahler.

Han har også spilt inn Wolfgang Amadeus Mozarts mest kjente operaer og Richard Wagners Der Ring des Nibelungen, foruten orkesterverker av blant andre Claude Debussy, Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams og Dmitrij Sjostakovitsj.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg