Bernard Haitink, nederlandsk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, har et stort repertoar og har vært forbundet med en rekke av verdens fremste orkestre.

Haitinks instrument er fiolinen, som han studerte ved siden av direksjon ved Konservatoriet i Amsterdam. Han deltok på dirigentkurser ledet av Ferdinand Leitner 1954-55. Karrieren som dirigent innledet han i 1954 ved Den nederlandske radiofilharmonien i Hilversum. Han var sjefdirigent der til 1959. I 1961 ble han sjefdirigent for Concertgebouworkesteret i Amsterdam, en stilling han hadde helt til 1988. 

Haitink har særlig hatt viktige posisjoner i Storbritannia og USA. Han var sjefdirigent for London Philharmonic Orchestra 1967-79, musikksjef ved operafestspillene i Glyndebourne 1978–88 og musikksjef ved Covent Garden-operaen i London 1987–2002. Han var fast gjestedirigent ved Boston Symfoniorkester 1995-2004 og førstedirigent for Chicago Symfoniorkester 2006-10.

Haitinks sjefstid ved Sächsische Staatskapelle Dresden fra 2002 tok imidlertid slutt allerede 2004 etter en disputt med intendanten.

Haitink er blitt kjent gjennom et allsidig repertoar. Han har ofte dirigert senromantikkens store orkesterverker, ikke minst symfoniene til Anton Bruckner og Gustav Mahler. Han har spilt inn Mozarts mest kjente operaer og Wagners Der Ring des Nibelungen, foruten orkesterverker av komponister som Claude Debussy, Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams og Dmitrij Sjostakovitsj

I de senere år har Haitink ledet mesterklasser i direksjon i Lucerne. Han har honorære titler ved blant annet Berlinfilharmonien og Boston Symfoniorkester, men sa i 2014 fra seg tilsvarende stilling ved Concertgebouworkesteret etter uenigheter med ledelsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.