Faktaboks

Bernard Haitink
Bernard Johan Herman Haitink
Uttale
hˈaitink
Født
4. mars 1929, Amsterdam, Nederland
Død
21. oktober 2021, London, Storbritannia
Bernard Haitink
Foto fra 2004.
Av /NTB.
Haitink 1960
Bernard Haitink på sin første prøve med Concertgebouw-orkesteret i 1960.
Av /Nationaal Archief.
Lisens: CC0 1.0

Bernard Haitink var en nederlandsk dirigent, en av de ledende i sin generasjon. Haitink var i mange år sjefdirigent for Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam og musikksjef ved Covent Garden-operaen i London.

Haitink trakk seg tilbake i 2019, 90 år gammel, etter å ha holdt avskjedskonserter med flere ledende orkestre.

Utdannelse

Bernard Haitink ble født og vokste opp i Amsterdam og studerte ved konservatoriet i hjembyen. Her hadde han fiolinen som instrument og studerte også direksjon. Han deltok på dirigentkurser ledet av Ferdinand Leitner 1954–1955.

Karriere

Karrieren som dirigent innledet Haitink i 1954 ved Den nederlandske radiofilharmonien i Hilversum. Han var sjefdirigent her til 1959.

Haitink ble i 1959 engasjert som førstedirigent ved Concertgebouw-orkesteret etter at sjefdirigenten Eduard van Beinum plutselig døde. Han rykket opp til sjefdirigent i 1961, de første to sesongene i delt lederskap med Eugen Jochum, men siden som alene sjefdirigent helt til 1988. Med dette orkesteret vant han seg et internasjonal ry, også gjennom plateinnspillinger for selskapene Philips, EMI og Decca.

De siste årene her var Haitink i konflikt med bevilgende myndigheter over finansieringen av orkesterets virksomhet, og dette endte med hans avgang i 1988. I 1999 lot han seg imidlertid utnevne til honorær dirigent.

I tillegg til Amsterdam var London Haitinks musikalske hjemby, med flere langvarige faste engasjementer. Han var sjefdirigent for London Filharmoniske Orkester 1967–1979, musikksjef ved operafestspillene i Glyndebourne 1978–1988 og musikksjef ved Covent Garden-operaen 1987–2002.

Haitinks avskjed med Promenadekonsertene i London i 2019 var visstnok den 90. konserten han ledet ved denne festivalen.

Parallelt hadde Haitink en vesentlig del av sin karriere ved amerikanske orkestre. Han var fast gjestedirigent ved Boston Symfoniorkester 1995–2004 og førstedirigent for Chicago Symfoniorkester 2006–2010.

Hans tid som sjefdirigent ved Staatskapelle Dresden ble kort, da han ble engasjert i 2002 og sluttet i 2004 etter en disputt med intendanten.

Haitink hadde honorære titler ved blant annet Berlinfilharmonien og Boston Symfoniorkester. Han ledet i mange år mesterklasser i direksjon i Luzern.

Innspillinger

Haitink ledet innspillinger av et allsidig repertoar. Han dirigerte ofte senromantikkens store orkesterverker, ikke minst symfoniene til Anton Bruckner og Gustav Mahler.

Han spilte også inn Wolfgang Amadeus Mozarts mest kjente operaer og Richard Wagners Der Ring des Nibelungen, foruten orkesterverker av blant andre Claude Debussy, Edward Elgar, Ralph Vaughan Williams og Dmitrij Sjostakovitsj.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg