Eugen Jochum

Faktaboks

Eugen Jochum
Uttale
jˈochum
Født
1. november 1902, Babenhausen, Tyskland
Død
26. mars 1987, München, Tyskland

Artikkelstart

Eugen Jochum var en tysk dirigent, en av de betydeligste i sin generasjon. Han stod blant annet for etableringen og oppbyggingen av Bayerischer Rundfunk-orkesteret i München.

Jochum var særlig anerkjent for sine tolkninger av det romantiske repertoaret, fra Ludwig van Beethoven til Anton Bruckner.

Bakgrunn og utdannelse

Jochum var født i den lille byen Babenhausen ved Augsburg, som sønn av en organist. Han studerte til pianist og organist ved musikkhøyskolen i Augsburg 1914–1922.

Karriere

Som så mange andre tyske dirigenter innledet Jochum sin karriere som repetitør, i hans tilfelle i Mönchengladbach og deretter i Kiel. Han debuterte som dirigent med München-filharmonien i 1926. Samme år ble han kapellmester ved operaen i Kiel.

Jochum var en sesong i Mannheim og var deretter musikksjef i Duisburg 1930–1932. I 1932 ble han dirigent ved Städtischen Oper Berlin. Han ledet konserter med Berlinfilharmonien og var 1932–1934 dirigent i kringkastingsorkesteret Berliner Funk-Orchester (nåværende Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin).

Jochum fikk i 1934 den viktige stillingen som generalmusikkdirektør i Hamburg, med det musikalske hovedansvaret for oppsetningene på Staatsoper Hamburg. Han ledet blant annet sitt ensemble i Nazi-Tysklands første gjestespill i det okkuperte Norge, med blant annet Die Walküre av Richard WagnerNationaltheatret høsten 1940.

Da andre verdenskrig tok slutt ble Jochums forhold til det nazistiske diktaturet vurdert innenfor de alliertes avnazifiseringsprosess. Han hadde ikke vært medlem av NSDAP og hans uttalte katolske tro ble også regnet til hans fordel. I 1948 ble han klarert for videre karriere.

Jochums fremste oppgave i etterkrigsårene ble å organisere et radiosymfoniorkester i München. Dette orkesteret, i dag Bayerische Rundfunk-orkester, holdt sin første konsert i 1949. Jochum var sjefdirigent til 1960.

Jochum fortsatte som gjestedirigent for Berlinfilharmonien i etterkrigstiden. Han var også gjest i utlandet, blant annet ved Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam og fra 1975 ved London Symfoniorkester.

Innspillinger

Jochum ledet en rekke kritikerroste innspillinger hvorav serien med ni symfonier av Anton Bruckner med Staatskapelle Dresden har vært kontinuerlig i salg.

Blant de øvrige innspillingene kan nevnes samtlige symfonier av Ludwig van Beethoven med Concertgebouw-orkesteret og av Johannes Brahms med Berlinfilharmonien, foruten musikk av Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozart.

Jochums innspilling av Carmina burana av Carl Orff fra 1967 ble en stor suksess og bidro til dette verkets popularitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg