Faktaboks

Ferdinand Leitner
Uttale
lˈai-
Født
4. mars 1912, Berlin, Tyskland
Død
3. juni 1996, Zürich, Sveits
Ferdinand Leitner, 1985
Ferdinand Leitner, 1985
Av /𝒲.

Ferdinand Leitner var en tysk dirigent med en særlig interesse for opera, og med et repertoar i spennet fra barokk til samtidsmusikk.

Bakgrunn og utdannelse

Leitner var født og oppvokst i Berlin og studerte musikk ved Hochschule für Musik. Han hadde Franz Schreker, Julius Prüwer og Karl Muck som lærere. Leitner hadde piano som instrument og studerte en tid med Artur Schnabel.

Karriere

Leitner begynte sin karriere som pianist, og akkompagnerte blant annet den berømte fiolinisten Georg Kulenkampff. Han var assistent for Fritz Busch i Glyndebourne i 1935. Hans første faste engasjement var som musikksjef ved Theater am Nollendorfplatz 1943–1945.

Leitners faste engasjementer var ved operahusene. Han var 1950–1969 generalmusikkdirektør ved operaen i Stuttgart og var deretter musikksjef for operaen i Zürich 1969–1984. Han avløste Erich Kleiber som ansvarlig for det tyske repertoaret ved Teatro Colón i Buenos Aires fra 1956.

Ved operahusene var Leitner en moderne musikksjef som innførte repertoar både fra eldre tider og fra samtiden, og som ledet mange førsteoppførelser. Ved urpremieren i 1951 på Igor Stravinskijs opera The Rake’s Progress ved La fenice-operaen i Venezia var det Leitner som ledet prøvene, før komponisten selv dirigerte den første forestillingen.

Leitner urfremførte Oedipus der Tyrann av Carl Orff i 1959 og flere operaer av Hermann Reutter.

Leitner ble regnet som en ledende dirigent av Wolfgang Amadeus Mozart, både innen orkestermusikk og opera. Men han fremmet også eldre musikk. Han var kunstnerisk leder 1947–1951 ved festspillene i Ansbach, som var viet Johann Sebastian Bach, og fremførte operaer av Georg Friedrich Händel.

Leitner var sjefdirigent for Residentie-Orkest i Haag i 1976–1980, og dirigerte her både klassisk og moderne repertoar.

Leitner var gjestedirigent ved de ledende tyske orkestrene. Han gjestet Oslo-Filharmonien i oktober 1992 med Ingrid Haebler som solist. På programmet stod Joseph Haydns klaverkonsert og symfoni nr. 98, foruten Robert Schumanns 3. symfoni.

Plateinnspillinger

På plate gjorde Ferdinand Leitner seg bemerket med verker av Wolfgang Amadeus Mozart og med Ludwig van Beethovens klaverkonserter med Berlinfilharmonien og pianisten Wilhelm Kempff.

Han ledet en kritikerrost innspilling av operaen Doktor Faustus av Ferruccio Busoni. Flere forestillings- og konsertopptak er utgitt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Näf, Lukas og Mathias von Orelli (red.): Carl Orff — Ferdinand Leitner: Ein Briefwechsel, 2007, isbn 9783795705923

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg