Eduard van Beinum

Faktaboks

Eduard van Beinum
Uttale
bˈainom
Født
3. september 1901, Arnhem, Nederland
Død
13. april 1959, Amsterdam, Nederland

Artikkelstart

Eduard van Beinum, nederlandsk dirigent, en av de ledende i sin generasjon og en betydelig sjefdirigent for Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam.

van Beinum kom fra en familie av musikere i flere generasjoner, og begynte sin karriere i 1918 som fiolinist ved symfoniorkesteret i hjembyen Arnhem. Han fikk studere videre ved konservatoriet i Amsterdam. Han ledet amatørorkestre flere steder og korkonserter i Sankt Nicolaas-kirken i Amsterdam.

Karriere

van Beinums første faste post var som sjefdirigent for det filharmoniske selskapet i Haarlem. Han ledet sin første konsert med Concertgebouw-orkesteret i 1929, og ble såkalt annendirigent i 1931. Fra 1938 var han likestilt med orkesterets mangeårige sjefdirigent Willem Mengelberg.

Etter andre verdenskrig og Nazi-Tysklands okkupasjon ble Mengelberg fratatt sin stilling, og van Beinum kom derfor til å virke som sjefdirigent alene frem til sin død. Han ble særlig kjent for sine tolkninger av senromantisk musikk, ikke minst Anton Bruckner. Han introduserte atskillig ny musikk i Nederland. I 1954 ledet han orkesteret på dets første turné til USA.

van Beinum var også en populær sjefdirigent for London Filharmoniske Orkester 1947–1949, men måtte begrense sin internasjonale virksomhet på grunn av helseproblemer. Han døde av et hjerteinfarkt, 58 år gammel, under en prøve med Concertgebouw-orkesteret.

van Beinum ledet en rekke bemerkede plateinnspillinger med musikk av blant andre Ludwig van Beethoven, Anton Bruckner, Johannes Brahms og Claude Debussy.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg