BN-800

BN-800 er en russisk, hurtig formeringsreaktor som bruker flytende natrium som kjølemiddel. Termisk ytelse er oppgitt til 2100 MW som gir cirka 800 MW elektrisk energi. En første versjon av denne reaktoren er installert i Belojarsk kjernekraftverk og kom i full produksjon august 2016.

BN-800 er siste generasjon av russiske formeringsreaktorer og er i dag (2016) den eneste hurtige formeringsreaktor i verden som er i kommersiell drift. Kinas første kommersielle hurtigreaktor, som skal oppføres nær byen Sanming i Fujian provins, vil være en BN-800-reaktor. Salget av denne reaktoren blir da verdens første kommersielle hurtigreaktor som blir eksportert.

Neste skritt i utviklingen av russiske, hurtige formeringsreaktorer vil være BN-1200 som planlegges oppført ved det samme kraftverket rundt 2020. Reaktoren utvikles av OKBM Afrikantov og vil ha en ytelse på rundt 1200 MWe. I alt åtte BN-1200 reaktorer ventes å bli bygd innen 2030.

Den første hurtigreaktoren i verden ble utviklet i USA og bygd i 1946 ved Los Alamos National Laboratory i Los Alamos, New Mexico. Reaktoren gikk under navnet Clementine. Etter flere tiår med forskning er praktisk talt alle formeringsreaktorer rundt om i verden, inklusive USA, Frankrike og Japan, stengt ned. Det eneste unntaket er Russland som har hatt en løpende utvikling av formeringsreaktorer. Fordelen med en hurtig formeringsreaktor er at den genererer mer spaltbart materiale enn den forbruker. Overskuddet kan blandes med lavt anriket uran eller utarmet kjernebrensel for så å bli brukt til å generere mer energi. Hurtigreaktorer er også veldig effektive til å brenne opp MOX-brensel som lages ved å blande plutoniumoksid med uran. Russland har store lager med plutonium fra utrangerte kjernevåpen og undersøker derfor mulighetene for å kunne utnytte dette materialet til sivile formål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg