OKBM Afrikantov, også kjent under navnet Afrikantov Experimental Design Bureau for Mechanical Engineering (OKBM), er et russisk aksjeselskap som ble etablert i 1945 med formål å utvikle teknologier som er relevant for konstruksjon og drift av kjernereaktorer. Selskapet er et datterselskap til Rosatom, og har sitt hovedkontor i Novgorod oblast.

OKBM er engasjert i utviklingen av små reaktorer, hurtige formeringsreaktorer og reaktorer for bruk til fremdrift av skip. Selskapet er mest kjent for å ha konstruert reaktorer for ubåter, isbrytere og flytende kraftverk. Eksempler på reaktorer som selskapet har utviklet er KLT-40 som brukes av russiske isbrytere og etterfølgeren KLT-40S som planlegges for bruk på flytende kjernekraftverk.

Selskapet har deltatt i utviklingen av kjernebrensel for BN- og VVER-reaktorene, og dessuten gjennom historien samarbeidet med flere utenlandske partnere, som for eksempel China Nuclear Energy Industry Corporation, der de har bistått i konstruksjon av nye reaktorer og dessuten levert teknisk utstyr for kjernekraftverk som bygges i Kina

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.