CFR-600 (kjernereaktor)

Artikkelstart

CFR-600 er en kinesisk formeringsreaktor (CFR – Chinese Fast Reactor) som bruker natrium som kjølemiddel. Kjernereaktoren er klassifisert som en fjerdegenerasjonsreaktor, og har en ytelse på 600 MWe.

Reaktoren har to kjølekretser som opererer i temperaturer opp til 550 °C, noe som ventes i å gi en termiske totalvirkningsgrad på 41 prosent. Brenselutnyttelsen vil bli på 100–120 GWd/t. Sikkerheten ivaretas med både aktive og passive systemer for fjerning av restvarme i en nødssituasjon.

Bygging av den første reaktoren av denne typen ble påbegynt i 2017, etterfulgt av en neste reaktor i 2020. Konstruksjonen er en oppfølging av Kinas første eksperimentelle formeringsreaktor som kom i drift i 2011, og som ble bygd i samarbeid med Russland. Reaktoren vil bli etterfulgt av en større versjon, CFR-1000, som ventes å komme i en kommersiell versjon etter 2030.

Utviklingen av CFR-600 er del av en kinesisk plan for å etablere en lukket kjernebrenselsyklus, der formeringsreaktorer skal bli en førende teknologi for kjernekraft i Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg