MOX-brenseler en type opparbeidet kjernebrensel som består av flere fissile materialer, vanligvis en blanding av plutonium (²³⁹Pu) og utarmet uran.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk mixed oxide fuel

Vanligvis lages MOX-brensel av brukt brensel fra termiske reaktorer. Ved hjelp av en kjemisk prosess blir plutoniumet separert ut og blandet med utarmet uran. Gammelt våpen-plutonium som er skrotet, kan også inngå i fremstilling av MOX-brensel.

Hvis mengden plutonium holdes lav (5–7 prosent), vil de kjernetekniske egenskapene til MOX-brenselet være sammenlignbare med lavt anriket uran. Brenselet kan derfor tas i bruk i ordinære termiske reaktorer som har gjennomgått mindre modifikasjoner. Anslagsvis 30 kjernereaktorer i Europa bruker MOX-brensel.

For å kunne brukes i en termisk reaktor må det imidlertid blandes med ordinært brensel. I de fleste reaktorer som bruker dette brenselet, er innblandingen cirka 30 prosent, men enkelte nyere reaktorer tillater opp til 50 prosent innblanding av MOX-brenselet. De nye avanserte reaktorene som EPR og AP1000 er konstruert slik at andelen MOX kan økes til 100 prosent hvis ønskelig.

Selv om MOX-brenselet kan brukes til energiproduksjon i termiske reaktorer, vil en effektiv forbrenning av plutoniumet i MOX-brenselet kun oppnås i en hurtig reaktor.

Bruk av MOX

MOX ble først brukt som kjernebrensel i en termisk reaktor i 1963, men kom ikke i kommersiell bruk før etter 1980. I dag utgjør MOX-brenselet cirka fem prosent av det samlede forbruk av kjernebrensel. I Frankrike er andelen ti prosent.

Fremstilling av MOX-brensel er et alternativ til sluttforvaring av overskytende plutonium. På den måten reduseres faren for tyveri av lagret plutonium som kan brukes til produksjon av kjernefysisk våpen. Dette betviles av andre som mener at en utstrakt kommersialisering av MOX-brensel snarere kan øke enn redusere faren for at kjernefysisk materiale kommer på avveie. Hvorvidt det radioaktive avfallet bør forvares eller opparbeides, er derfor et omstridt spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg