MOX-brensel

MOX-brensel, av engelske mixed oxide fuel, er en form for kjernefysisk brensel med en blanding av plutonium (239Pu) og utarmet uran. MOX-brenselet er et opparbeidet brensel, og utgangspunktet er vanligvis brukt brensel fra termiske reaktorer. For å lage MOX-brensel blir plutoniumet separert fra det radioaktive avfallet ved hjelp av en kjemisk prosess. Gammelt våpen-plutonium som er skrotet, kan også inngå i fremstilling av MOX-brensel.

Hvis mengden plutonium holdes lav (5–7 prosent), vil de kjernetekniske egenskapene til MOX-brenselet være sammenlignbare med lavt anriket uran (se anrike). Brenselet kan derfor tas i bruk i ordinære termiske reaktorer som har gjennomgått mindre modifikasjoner. Anslagsvis 30 termiske reaktorer i Europa bruker MOX-brensel.

For å kunne brukes i en termisk reaktor må det imidlertid blandes med ordinært brensel. I de fleste reaktorer som bruker dette brenselet, er innblandingen cirka 30 prosent, men enkelte nye reaktorer tillater opp til 50 prosent innblanding av MOX-brenselet. Selv om MOX-brenselet kan brukes til energiproduksjon i termiske reaktorer, vil en effektiv forbrenning av plutoniumet i MOX-brenselet kun oppnås i en hurtig reaktor.

Fremstilling av MOX-brensel er et alternativ til sluttforvaring av overskytende plutonium. På den måten reduseres faren for tyveri av lagret plutonium som kan brukes til produksjon av kjernefysisk våpen. Dette betviles av andre som mener at en utstrakt kommersialisering av MOX-brensel snarere kan øke enn redusere faren for at kjernefysisk materiale kommer på avveie. Hvorvidt det radioaktive avfallet bør forvares eller opparbeides, er derfor et omstridt spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg