MOX-brensel, av engelske mixed oxide fuel, er en form for opparbeidet kjernefysisk brensel med en blanding av plutonium (239Pu) og utarmet uran. Utgangspunktet for å lage MOX-brensel er vanligvis brukt brensel fra termiske reaktorer der plutoniumet blir separert fra det radioaktive avfallet ved hjelp av en kjemisk prosess. Gammelt våpen-plutonium som er skrotet kan også inngå i fremstilling av MOX-brensel.

Hvis mengden plutonium holdes lav (5-7 %) vil de kjernetekniske egenskapene til MOX-brenselet være sammenlignbare med lavt anriket uran (se anrike). Brenselet kan derfor tas i bruk i ordinære termiske reaktorer som har gjennomgått mindre modifikasjoner. Anslagsvis 30 termiske reaktorer i Europa bruker MOX-brensel.

For å kunne brukes i en termisk reaktor må det imidlertid blandes med ordinært brensel. I de fleste reaktorer som bruker dette brenselet er innblandingen ca. 30 %, men enkelte reaktorer benytter opp til 50 % innblanding av MOX-brenselet. Selv om MOX-brenselet kan brukes til energiproduksjon i termiske reaktorer, vil en effektiv forbrenning av plutoniumet i MOX-brenselet kun oppnås i en hurtig reaktor

Fremstilling av MOX-brensel er et alternativ til å lagre overskytende plutonium. På den måten reduseres faren for tyveri av lagret plutonium som kan brukes til produksjon av kjernefysisk våpen. Dette betviles av andre som mener at en utstrakt kommersialisering av MOX-brensel snarere kan øke enn redusere faren for at kjernefysisk materiale kommer på avveie. Hvorvidt det radioaktive avfallet bør forvares eller opparbeides er derfor et omstridt spørsmål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.