Belojarsk
Russland ligger helt i tet i utviklingen av hurtigreaktorer. Her er BN-800-reaktoren ved Belojarsk kraftverk i Sverdlovsk oblast øst for Uralfjellene.
Av /IAEA.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Belojarsk kjernekraftverk er et russisk kjernekraftverk i Sverdlovsk oblast (fylke) øst for Uralfjellene. Kraftverket er kjent for å ha verdens største hurtig formeringsreaktor i kommersiell drift.

Kraftverket besto opprinnelig av to kjernereaktorer som ble satt i drift i henholdsvis 1964 og 1969, men disse er nå stengt ned. Ny reaktor, med betegnelsen BN-600, kom i drift i 1981 og er en hurtig formeringsreaktor med flytende natrium som kjølemiddel. Reaktoren yter 560 MW e (netto). Brenselet er uran anriket til 17–26 prosent 235U.

Oppføring av en større versjon av formeringsreaktoren startet i 1988, men blant annet på grunn av protester og finansieringsvanskeligheter har arbeidet tatt lang tid. BN-600 skulle opprinnelig nedlegges (dekommisjoneres) i 2010, men fikk forlenget levetid for å dekke gapet mellom gammel og ny versjon av reaktoren. Den nye reaktoren, med betegnelsen BN-800, ble koplet til det nasjonale kraftnettet og satt i kommersiell drift desember 2015. Brenselet vil i første omgang bestå av uran (75 prosent) innblandet med MOX. På litt lengre sikt vil brenselet konverteres til rent MOX og reaktoren vil da kunne demonstrere bruk av MOX som brensel i industriell skala. Driftserfaringer fra BN-800 vil i neste omgang bli brukt til å utvikle den mer avanserte og større reaktoren BN-1200. Arbeidet med å føre opp denne reaktoren ventes å starte opp i 2025.

De hurtige formeringsreaktorene ved Belojarsk har vakt internasjonal interesse, blant annet fra Japan og Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg