Axel Lindahl, svensk-norsk fotograf, født i Mariestad i Västergötland, Sverige, en av de fremste i sin generasjon fotografer.

I 1865 startet han fotografisk atelier i Uddevalla sammen med broren Uno, og allerede i 1866 stilte han ut fotografier på Nordisk Industri og Kunstudstilling i Stockholm. Etter å ha drevet småbyatelier i ti år, flyttet han virksomheten til Göteborg. På den tiden hadde han også begynt å reise og tilbød for salg prospekter fra vestkysten av Sverige og Stockholm. I 1877 ble reisevirksomheten utvidet til å omfatte Norge.

I 1883 solgte Lindahl firma så vel som firmanavn og vendte oppmerksomheten for alvor mot Norge. Gjennom seks år med intenst feltarbeid reiste Lindahl over store deler av landet. På det meste eksponerte han mer enn 400 plater i sesongen, og etter tolv år hadde Lindahl bygd opp et arkiv med circa 3500 norske landskapsbilder.

Lindahls fotografier vakte tidlig oppmerksomhet, og på slutten av 1880- og i 1890-årene ble fotografiene hans hyppig gjengitt som xylografier i blant annet Folkebladet, Skilling Magazin og Ny Illustrert Tidende. Papir- og kontorrekvisitafirmaet Rich. Andvord i Oslo solgte og distribuerte Lindahls fotografier i mapper. Lindahl fikk også økonomisk suksess og etterlot ved sin død en formue på omkring 160 000 kroner. Norsk Folkemuseums Lindahl-samling er fra 1996 tilgjengelig over Internett via Galleri NOR.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.