Uddevalla

Artikkelstart

Uddevalla, by og kommune i Bohuslän i Sverige.

Faktaboks

Uttale
'uddevalla
Etymologi
norrønt Oddevalla, ‘vollene ved odden’

Byen

Uddevalla ligger 70 km nord for Göteborg. Uddevalla tettsted har 35 517 innbyggere (2016). Byen har god havn. Industrien har hovedvekt på telekommunikasjon, verksted- og bilindustri. I senere år er mange industriarbeidsplasser gått tapt og industrien har mistet mye av sin betydning. Handel og andre servicenæringer har overtatt som viktigste næringer.

Historie

Oddevalla oppstod som markedsplass i middelalderen. Så lenge Bohuslen var norsk, var beliggenheten ved elvemunningen nær grensen gunstig, særlig med tanke på trelasteksport. Oddevalla fikk byprivilegier i 1496. Den led imidlertid sterkt under de stadige krigene mellom nabolandene på 1500- og 1600-tallet. Sammen med resten av lenet ble byen svensk etter freden i Roskilde 1658. Uddevalla fikk et oppsving under de rike sildefiskeriene mot slutten av 1700-tallet, samtidig som trelast- og jerneksporten tok seg opp. Etter åpningen av Trollhätte kanal i 1800 mistet byen mye av sin betydning som utskipningshavn, og store deler av 1800-tallet ble en nedgangstid. Jernbaneforbindelse og ny industri satte fart i utviklingen fra slutten av århundret. Den første tiden var tekstilindustrien viktig, senere på 1900-tallet kom en ekspansiv periode for verftsindustrien.

Kommunen

Uddevalla kommune tilhører Västra Götalands län; 642 km2 med 55 654 innbyggere (2017).

Landskapet preges av et kupert sprekkedalslandskap med dype fjorder som Gullmarn.

Næringslivet har utviklet seg fra å være dominert av industri med tung verkstedindustri til å bli mer tjenestedominert der service og turisme har vokst seg sterke.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg