Faktaboks

Uddevalla
Etymologi
norrønt Oddevalla, ‘vollene ved odden’
Uttale
'uddevalla
Uddevalla
Uddevalla by, indre havn. Bygningen til venstre er Gamla Badhuset, bygd i 1907.

Uddevalla er en by og en kommune i Bohuslän i Sverige.

Byen

Uddevalla ligger 70 kilometer nord for Göteborg. Uddevalla tettsted har 35 900 innbyggere (2020). Byen har en god havn. Industrien har hovedvekt på telekommunikasjon, verksted- og bilindustri. I senere år er mange industriarbeidsplasser gått tapt og industrien har mistet mye av sin betydning. Handel og andre servicenæringer har overtatt som viktigste næringer.

Historie

Uddevalla og resten av Bohuslän (norsk Båhuslen) var opprinnelig en del av Norge. Oddevall, som byen opprinnelig het, oppstod som markedsplass i middelalderen. Så lenge Bohuslän var norsk, var beliggenheten ved elvemunningen nær grensen gunstig, særlig med tanke på trelasteksport. Oddevall fikk byprivilegier i 1496. Den led imidlertid sterkt under de stadige krigene mellom nabolandene på 1500- og 1600-tallet. Sammen med resten av Bohuslän ble byen svensk etter freden i Roskilde i 1658.

Uddevalla fikk et oppsving under de rike sildefiskeriene mot slutten av 1700-tallet, samtidig som trelast- og jerneksporten tok seg opp. Etter åpningen av Trollhätte kanal i 1800 mistet byen mye av sin betydning som utskipningshavn, og store deler av 1800-tallet ble en nedgangstid. Jernbaneforbindelse og ny industri satte fart i utviklingen fra slutten av århundret. Den første tiden var tekstilindustrien viktig, senere på 1900-tallet kom en ekspansiv periode for verftsindustrien. Bohusläns museum ligger i Uddevalla.

Kommunen

Uddevalla kommune tilhører Västra Götalands län, og har et areal på 642 kvadratkilometer med 57 300 innbyggere (2022).

Landskapet preges av et kupert sprekkedalslandskap med dype fjorder som Gullmarn.

Næringslivet har utviklet seg fra å være dominert av industri med tung verkstedindustri til å bli mer tjenestedominert der service og turisme har vokst seg sterke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg