Faktaboks

Andrés Bello

Andrés de Jesús María y José Bello López

Uttale
bˈejå
Født
29. november 1781, Caracas, Venezuela (den gang spansk koloni)
Død
15. oktober 1865, Santiago, Chile
Andrés Bello
Av .

Andrés Bello var en spanskamerikansk forfatter. Han ble født i Venezuela, og var en av Sør-Amerikas mest betydningsfulle kulturpersonligheter på 1800-tallet.

Forfatterskap

I 1810 ble han, som Simón Bolívars sekretær, sendt til London, hvor han oppholdt seg til 1829. Her studerte han blant annet språk, litteratur, filosofi og rettsvitenskap. I 1826 offentliggjorde han sitt mest kjente diktverk, A la agricultura de la zona tórrida, nyklassisistisk i formen, men på mange måter romantisk i sitt syn på det amerikanske kontinents natur.

I 1829 ble Bello kalt til Chile for å organisere landets undervisningsvesen. Der grunnla han blant annet universitetet i Santiago, foreleste selv i rettsvitenskap og sosiologi og systematiserte Chiles lovverk. Han ble i Santiago til sin død.

Bello hadde et grundig kjennskap til de greske og latinske klassikere, den spanske gullalderlitteraturen og nyere europeisk diktning, og oversatte blant annet George Gordon Byron og Victor Hugo.

Adrés Bello var en fremragende filolog, og hans Gramática de la lengua castellana destinada al uso de los americanos (Kastiljansk språks grammatikk til bruk for amerikanere) fra 1847 er selv i dag et grunnleggende verk for studiet av det spanske språk. Bellos Filosofía del entendimiento (Erkjennelsesfilosofi, 1843, fullstendig utgitt i 1881) gir ham en fremstående plass blant spanskamerikanske tenkere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg