Andrés Bello, spanskamerikansk forfatter, født i Venezuela, en av Sør-Amerikas mest betydningsfulle kulturpersonligheter på 1800-tallet. I 1810 ble han, som Bolívars sekretær, sendt til London, hvor han oppholdt seg til 1829. Her studerte han språk, litteratur, filosofi, rettsvitenskap m.m. I 1826 offentliggjorde han sitt mest kjente diktverk, A la agricultura de la zona tórrida, nyklassisistisk i formen, men på mange måter romantisk i sitt syn på det amerikanske kontinents natur.

I 1829 ble Bello kalt til Chile for å organisere landets undervisningsvesen. Der ble han til sin død, grunnla universitetet i Santiago, foreleste selv i rettsvitenskap og sosiologi, systematiserte Chiles lovverk m.m.

Bello hadde et grundig kjennskap til de greske og latinske klassikere, den spanske gullalderlitteratur og nyere europeisk diktning, og oversatte bl.a. Byron og Hugo. Han var en fremragende filolog, og hans Gramática de la lengua castellana destinada al uso de los americanos (1847) er selv i dag et grunnleggende verk for studiet av det spanske språk. Bellos Filosofía del entendimiento (1843, fullstendig utg. 1881) gir ham en fremstående plass blant spanskamerikanske tenkere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.