Faktaboks

Alf Bjercke

Alf Bjerke

Uttale
bjˈercke
Født
2. januar 1851, Eidsvoll
Død
8. januar 1933, Oslo
Virke
Forretningsmann
Familie

Foreldre: Gårdbruker og organist Ole Larsen Bjerke (1811–1880) og Anne Mathea Larsdatter Tønsager (1811–1870).

Gift 28.6.1878 med Amalie (Malla, Molly) Christine Hesselberg (16.4.1858—28.1.1923), datter av skipsfører Andreas Christen Hesselberg og Maren Petrea Rigelsen.

Dattersønn av Lars Tønsager (1788–1873); far til Andreas Hesselberg Bjercke (1883–1967).

Alf Bjercke

Alf Bjercke (1851–1933).

Av /KF-arkiv ※.

Alf Bjercke var en norsk forretningsmann. Han bygde opp sin fargehandel Alf Bjercke A/S med maling- og lakkfabrikk til å bli en av de største i bransjen. Han var også aktivt engasjert i organisasjonene i næringslivet, blant annet som initiativtaker til og mangeårig formann i Norges Handelsstands Forbund.

Bakgrunn

Det var fire sønner og tre døtre i familien Bjercke, Alf var den yngste av sønnene. Han gikk på folkeskolen og leste senere engelsk, tysk og en del fransk, men i 1866 gikk faren konkurs og måtte gå fra gården. Alf Bjercke ble da sendt til Christiania for å arbeide i Frederik Lønseths bondehandel i Grensen. Det ble en hard skole i tre år, med kost og losji og ingen lønn.

I 1869 begynte Alf Bjercke i Bryndalens Fabrikker, som laget svovelbehandlet benmel. Han bodde da hos broren Lars, som studerte jus, og hos den eldste søsteren, Laura; hun var gift med skolebestyrer Dahlgren, som underviste Alf i språk.

20 år gammel ble Alf Bjercke ansatt i Brødrene Nicolaysens store olje- og fargehandel på Jernbanetorget, der han etter fire år ble prokurist. Han ble sendt til Storbritannia for å representere firmaet i en reklamasjonssak om et svært dampmaskinanlegg og fikk – skjønt saken ble tapt – et gullur av sjefen til takk. Bjercke forteller i sine memoarer at det var lærerikt, men ikke lett, å arbeide for Nicolaysen, som kunne være temmelig hissig.

Alf Bjerckes fargehandel

Reklame
Emaljeskilt med motiv av «Maler´n til Bjercke» som var Alf Bjerckes varemerke i flere tiår.

I 1880 startet Alf Bjercke sin egen fargehandel i Karl Johans gate 5, og senere bygde han Skippergata 29, som skulle bli firmaet Alf Bjerckes hovedkontor frem til 1964. Tidlig i 1880-årene foretok Bjercke flere reiser til kontinentet for å lære seg blant annet fernisskoking, og i 1883 skaffet han seg en liten tomt på Bryn og begynte selv å koke oljer og fernisser (lakker). Han startet Den Kjemiske Fabrik Norden A/S i 1886, og 1890 kjøpte han Nordre Alna gård på Alnabru i Østre Aker. Der bygde han en moderne fernissfabrikk og skapte etter hvert et av Skandinavias største produksjonsanlegg for maling og lakk.

På 1950- og 1960-tallet vokste bedriften Alf Bjercke kraftig. Bedriften hadde en solid posisjon i markedet, og antall ansatte lå ved inngangen til 1960-tallet på rundt 300. Bedriften ekspanderte virksomheten til utlandet først med oppkjøp av en fabrikk i Gøteborg i 1965, dernest ved å etablere en malingsfabrikk i Etiopia. Mott slutten av tiåret var imidlertid konkurransen i markedet hardnet kraftig til. For å møte konkurransen fra utlandet, ble fire av landets malingprodusenter enige om å fusjonere. Alf Bjercke A/S, Jotun, Fleischers Kjemiske Fabrikker og Denofa Lilleborg, som på den tiden var ett selskap, dannet i 1972 Jotun A/S. Virksomheten ble etter hvert samlet i Sandefjord.

Familie

Alf Bjercke giftet seg i 1878 med Amalie Christine Hesselberg; de hadde kjent hverandre siden hun var 16 år, og fikk etter hvert seks sønner og en datter.

I 1898 kjøpte Bjercke eiendommen «Fjeldheim» på ytre Snarøya, der det ble ført et svært gjestfritt hus.

I 1914 ble hans sønn Richard Bjercke (1885–1966) opptatt som kompanjong i firmaet og i 1923 den yngste, dr.ing. Alf Bjercke (1890–1977).

Organisasjonsliv

Bjercke var svært aktiv i foreningslivet og tok blant annet initiativet til stiftelsen av Norges Handelsstands Forbund, som han ledet 1895–1898 og 1903–16. De skandinaviske handelsmøter var også hans verk. Han ble medlem av bankstyrer og representantskap, var i en årrekke formann i direksjonen for Christiania Sparebank, satt i en rekke selskaps- og næringslivsstyrer og var medstifter av Den Norske Amerikalinje og Det Søndenfjelske Dampskibsselskap.

Æresbevisninger

I motsetning til faren, som var venstremann, var Alf Bjercke og to av hans brødre høyremenn, og Alf Bjercke satt lenge bystyre og formannskap. For sin innsats for landets næringsliv ble han hedret med ridderkorset av St. Olavs Orden, kommandørkorset av Dannebrogordenen og den svenske Vasaordenen samt flere æresmedlemsskap og andre hedersbevisninger.

Bjercke deltok med sine produkter på flere verdensutstillinger og fikk gullmedaljer for dem.

Sin hjembygd Eidsvoll glemte Alf Bjercke aldri. Han opprettet flere legater der eidsvollsungdom hadde fortrinnsrett, og bekostet nytt orgel i sin konfirmasjonskirke og opprettet et legat til kirkemusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjercke, Alf Richard: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)
  • Bjercke, L. Th.: håndskrevet slektsprotokoll, ca. 1895
  • Bjercke, R.: Alf Bjercke 1880–1955, 1955
  • Hvem er hvem 1930

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg