Faktaboks

Snarøya
Etymologi
‘Øy med småskog’
Snarøya
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Snarøya er ei halvøy i indre Oslofjord, Bærum kommune i Akershus. Halvøya utgjør den ytterste del av Fornebulandet der området grenser til Lysaker. Snarøya er et boligområde med 2807 innbyggere (2005).

Natur

Snarøya var øy frem til første del av 1800-tallet, da området inn mot Lysaker ble fylt opp. I Ytre Vassholmen naturreservat er det rikt fugleliv. Storøykilen naturreservat på 146 dekar, opprettet 2. oktober 1992, er et våtmarksområde med edelløvskog og sivvegetasjon. Reservatet besøkes av trekkfugler, og berggrunnen består av kalkrike kambrosilurbergarter. Koksabukta naturreservat på 197 dekar, opprettet 2. oktober 1992, er et brakkvannsområde med sivvegetasjon og trekk av sjøfugl og rovfugl.

Historikk og kultur

Snarøen gård var krongods på 1600-tallet og Jon Snarøen var bruker fra 1612 til 1640. Teologen Christian Kølle eide gården i perioden 1770–1803, Valentin Fürst i 1867–1923 og Caprino-familien fra 1923 til i dag.

Snarøya kirke er ei rektangulær arbeidskirke i betong fra 1968. Arkitektene Odd Østbye og Harald Hille ble tildelt arkitekturprisen Betongtavlen i 1985.

Fornebu hovedgård tilhørte i middelalderen Hovedøya kloster, men på slutten av 1700-tallet ble den solgt ut i privat eie. Flere eiere har opp gjennom årene hatt Fornebu som hjem, inntil driften ble trappet ned som følge av planene og påfølgende oppstart av Oslo lufthavn. Grunnen ble ervervet i 1934, og fem år senere sto Norges nye hovedflyplass ferdig. Flyplassen ble lagt ned da Oslo lufthavn Gardermoen åpnet i 1998. Våningshuset til Fornebu hovedgård eies av Jens Ulltveit-Moe.

22. mai 1946 styrtet et Junkers 52-fly fra DNL i Halden terrasse like etter at det hadde tatt av fra Fornebu på vei mot Stockholm. Flyet hadde elleve passasjerer og tre besetningsmedlemmer. Én av passasjerene overlevde ulykken, resten omkom.

Navn

Første ledd av navnet trolig snar, 'kratt, småskog'.

Kart

Snarøya
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg